Harant byl muž mnoha talentů. Když se ale zapletl do politiky, stálo ho to hlavu, uvažuje dokumentarista Náplava

28. červen 2021

Spisovatel, dokumentarista a cestovatel Miroslav Náplava se pustil po stopách osudu proslulého hudebního skladatele a spisovatele Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic – a také mu nechal odlít zvon. „Zvon, který Kryštof Harant věnoval kostelu v Pecce, byl během válek zrekvírován, zničen, neexistuje – a mně v rámci mého harantologického mnohaletého bádání napadlo, že teď má výročí a přímo se nabízí ten zvon na Pecku vrátit,“ popisuje v pořadu Hovory.

O původním zvonu, na kterém bylo v latině napsáno „Bůh viděl vše, co učinil – a bylo to velmi dobré“ se toho moc neví. Snad jen to, že když bylo v roce 1614 Harantovi 50 let, věnoval ho místnímu kostelu u hradu Pecka.

Logo

„Na peckovském kostele je ale zvonů dost, tak jsme se kastelánem hradu Pecka dohodli, že by zvon jménem Kryštof Harant bylo super umístit přímo na hrad. Kdo Pecku trošku zná, tak ví, že část je opravená, část je ale zřícenina, ovšem zachovaly se tam nádherné oblouky z původních oken. Takže jsme si jeden z nich vyhlídli a řekli si, že by bylo prima na to místo dát zvon,“ dodává Miroslav Náplava.

Zvonit bude v 16:21, což by mělo být i symbolické. V roce 1621 byl totiž harant popraven na Staroměstském náměstí. „Je to i hlas do budoucna, jako smíření s událostmi, které se v 17. století kolem Bílé hory staly. Je to i upozornění: ševče, drž se svého kopyta.“

A pokračuje ve vysvětlování důvodů: „Harant byl mužem mnoha talentů, byl výjimečně vzdělaný a stejně se zapletl do politiky. Ve finále ho to stálo hlavu. Mocní, kteří vládnou, tak ti se z toho vždy nějak dostanou, ale takoví ti méně významní pěšáci, tak na to doplatí. Přesně tak totiž vypadá příběh Kryštofa Haranta,“ uzavírá.

Miroslav Náplava, host Vladimíra Kroce

Celý rozhovor pořadu Hovory, ve kterém se dozvíte, jakou podobu bude mít poutní stezka po místech spojených s Harantem, najdete v audiozáznamu. Ptal se Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související