Muž se na seznamce vydává za bohatého krasavce a okrádá ženy
Foto: Policie ČR
Litoměřice

ČR - Podvodné případy, které policisté přijímají čím dál častěji, jsou mnohdy jak přes kopírák. Policisté dlouhodobě a opakovaně informují veřejnost o podvodech na internetových seznamkách, kde osoba vystupuje pod smyšlenou legendou a bohužel se jim daří obalamutit dotyčné. Podvodníci své oběti loví na internetových seznamkách a sociálních sítích.

S jedním mužem, údajně občanem žijícím v Římě v Itálii, který vystupuje jako velice úspěšný obchodník, model, právník nebo také jako osoba spolupracující s významnými lidmi ve světě, se seznámilo minimálně pět žen přes internetovou seznamku. Pokaždé to byl on, který každou ženu oslovil jako první, navázal s nimi konverzaci, poté si i vyměnili navzájem svá čísla a komunikovali spolu přes komunikační mobilní platformu, kdy jim nasliboval splnění jejich tužeb. Ale aby působil maximálně věrohodně, dokonce se se ženami sešel, respektive ony přiletěly za ním do Říma. Při své činnosti vystupoval a vystupuje pod jmény Lucian Charm, Alessandro Luciano Charm, Alessandro Luciano Dante Charm, dr. Alessandro Lucian Dante Charm, Dr. Charm D. Lucian MBA.

Jednou z poškozených je 45letá žena, která se s mužem seznámila na internetové seznamce v srpnu loňského roku, kdy si po čase začali psát přes mobilní aplikaci. Žena se muži zmínila o potížích s jejím vozidlem a že si bude muset koupit nové, na což on zareagoval tak, že má v České republice a dalších více než deseti zemích několik firem a mohl by jí zařídit rámcovou smlouvou koupi automobilu za výhodné peníze. Navrhl jí, aby mu poslala částku 250 tisíc korun českých jako zálohu na vybraný vůz, který již dal údajně do výroby, s čímž ona souhlasila a peníze poslala," uvedla mluvčí policistů Michaela Richterová. Poškozená se muže stále dotazuje, kdy jí bude vozidlo dodáno, načež on ji neustále ujišťuje, že vůz je již v Česku a že jej brzy obdrží, avšak doposud k dodávce nedošlo.

Další poškozenou je také 45letá žena, která se se stejným mužem, jako ta předešlá, seznámila na internetové seznamce. Tato se s mužem sešla třikrát, pokaždé v Římě, přičemž se domlouvali na společném podnikání. On ji nabídl lepší zúročení peněz než banka, proto mu v Itálii osobně předala 10 tisíc eur. Poté, co se žena vrátila zpět do České republiky, nadále spolu komunikovali, domlouvali se na podnikání a výdělcích, avšak doposud od něj neobdržela jedinou slibovanou částku.

"Tento muž dále také vystupuje za společnost, kdy pod nepravdivým příslibem zhodnocení vložených částek minimálně ve dvou případech vylákal z důvěřivých spoluobčanů částku v celkové výši 220 tisíc korun," dodala mluvčí Policie ČR.

Celková částka, kterou se podařilo podvodníkovi vylákat od obětí, dosáhla prozatím výše téměř tří milionů korun.

V této věci kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a zároveň se obrací na veřejnost, zejména na ženy, které se mohly stát nebo staly obětmi podvodníka, aby se ozvaly policistům na lince 158 nebo na telefonním čísle 974 882 819, případně emailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

"Policisté touto cestou opakovaně varují před obdobným či stejným seznamováním se prostřednictvím internetu. Obzvláště při komunikaci v tomto prostředí je nezbytné být obezřetný. Anonymita, kterou na internetu pachatelé využívají, zpravidla rychle a účinně vyláká peníze ze svých obětí. Buďte obezřetní a nedůvěřujte neznámým lidem. Ačkoliv jsou podvody podobného druhu opakovaně zveřejňovány, podvodníkům se bohužel stále daří a z obětí dokážou vylákat ohromné částky," vyzývá mluvčí Policie ČR Michaela Richterová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru