InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prostorovou nouzi obchodní akademie vyřešilo využití podkroví. Porota PRESTY ocenila filozofii projektu hlavní cenou

Terasa pro relaxaci mezi hodinami nebo po vyučování. , Autor: Foto archiv školy

Terasa pro relaxaci mezi hodinami nebo po vyučování.     Autor: Foto archiv školy

PÍSEK – V první červnové dekádě byly zveřejněny výsledky soutěže PRESTA jižní Čechy. Vyhlašovatelem soutěže, která za svých jedenáct ročníků získala velké renomé, je Český svaz stavebních inženýrů spolu s dalšími partnery. Soutěž se vyhlašuje vždy jednou za dva roky. Tentokrát se hodnotily stavby dokončené v kraji v letech 2018 – 2020. Celkem se jich přihlásilo 48. Odborná porota udělila v každé z šesti kategorií hlavní titul PRESTA a někde i čestná uznání. Byly také uděleny Ceny vyhlašovatelů a Cena časopisu Stavebnictví. Hejtman Jihočeského kraje udělil cenu Inspira opravě mostu v Římově. Součástí letošního ročníku byla i Student PRESTA - soutěžní přehlídka projektů středoškolských a vysokoškolských studentů. Z šesti hlavních titulů PRESTA putovaly hned dva do Písku!


Jeden z nich získala v kategorii Vodohospodářské a ekologické stavby protipovodňová ochrana na levém břehu řeky Otavy od sídliště Portyč až po ústí potoka Jiher. Stavebníkem zde bylo Povodí Vltavy, projektantem VH-Tres a zhotovitelem budějovický závod firmy Eurovia CS. K této stavbě, která vzbudila před svou realizací nevoli obyvatel sousedních domů z Portyče, se Postřehy vrátí později. Dnes představíme dalšího vítěze. Titul PRESTA v kategorii Občanské a průmyslové stavby – rekonstrukce, patří podkrovní vestavbě písecké obchodní akademie a jazykové školy v Čelakovského ulici. Střední škola zřizovaná krajem byla stavebníkem, projekt je dílem budějovického ateliéru Heritas a na dvou etapách realizace se podílely strakonická stavební firma Prima a písecká společnost Kočí.

Dvě školy pod jednou střechou
Kolem startovní situace obchodní akademie bylo na začátku dost kontroverzí. Kraj jako zřizovatel středních škol se před deseti lety rozhodl vyklidit budovu ve vlastnictví města Písku v Karlově ulici vedle radnice, kde musela obchodní akademie platit nájemné. Přestěhoval obchodní akademii do budovy zemědělské školy v Čelakovského ulici. Dvě školy zcela odlišného zaměření se ocitly pod jednou střechou. Ani na jedné straně nepanovalo nadšení.
„Byla tam trochu animozita, ale hlavně jsme tam byli všichni stísnění," volí ředitel obchodní akademie Pavel Sekyrka diplomatická slova. „Tehdy nás napadlo využít podkroví. Můj bratr, který je ředitelem budějovického gymnázia Česká, mi dal kontakt na ateliér Heritas z Českých Budějovic a architekta Lubora Gregoru. Já měl vizi, on ji uměl zhmotnit. Dnes se výsledkem chlubíme napříč republikou a prostory vzniklé podkrovní vestavbou si jezdí fotit zahraniční návštěvy," říká ředitel písecké obchodní akademie Pavel Sekyrka. „Musím ocenit vizionářství tehdejší náměstkyně hejtmana a poté hejtmanky Ivany Stráské, která byla od začátku pro, taky podporu hejtmana Jiřího Zimoly a všech dalších náměstků pro školství. Všichni si uvědomili, že řešení je nezbytné. Kromě půdní vestavby se do školy od roku 2016 investovalo 105 milionů korun na novou kuchyni, bezbariérovost, nádvoří s fontánou, arboretum nebo řešení historického vstupu a brány," dodává Pavel Sekyrka.
Ateliér Heritas, který mimochodem je ve výčtu letošních vítězů hned dvakrát i s projektem rekonstrukce historické Solnice v Českých Budějovicích, v podkroví písecké školy vyprojektoval kromě učeben a kabinetů studentský klub s terasou, studentskou kavárnu s galerií, knihovnu, aulu, místnost pro výchovného poradce a dokonce i malý byt pro začínajícího učitele nebo případně zahraničního lektora. Společné prostory pro studenty obou škol přispěly k setření původních nevraživostí. „Na půdě vznikl příjemný komunitní prostor, kde studenti mohou od sedmi ráno do podvečera trávit volný čas mimo výuku," říká ředitel. „Tomuto propojování je nakloněná i nová ředitelka zemědělské školy Marie Procházková," chválí si spolupráci a soužití Pavel Sekyrka.

Škola nejsou jen třídy a chodby
A co vedlo architekta Lubora Gregoru právě k tomuto návrhu dispozic? „Asi moje zkušenost otce dětí, které znaly školu jen v pojetí učebna, chodba, maximálně školní jídelna. Když se chtěli spolužáci sejít, museli posedět někde mimo školu. Od prvního momentu jsme se s panem ředitelem Sekyrkou shodli, že škola má nabízet něco víc. Že by tu studenti měli najít prostor pro setkání, taky klid a relaxaci. Společně jsme vytvořili to, čemu jsme věřili," říká architekt Gregora. „Byla to luxusní možnost dát při řešení prostorové nouze školnímu prostředí přidanou hodnotu. Studentům tímto sdělujeme – to, jak se ve škole cítíte, je pro nás důležité," dodává Lubor Gregora. Ředitel Pavel Sekyrka chválí i nové nádvoří s fontánou. „Těší mě, když vidím, jak studenti v horkém dni poslouchají výklad venku a koupou si přitom nohy ve fontáně," říká.
První etapu, kdy vznikl studentský klub s kavárnou, terasa, knihovna, aula, prostory pro vedení obchodní akademie a místnost pro výchovného poradce, budovala firma Prima za 20 milionů korun, ve druhé etapě pak vznikly učebny, kabinety a učitelský byt. Tuto etapu realizovala firma Kočí a celkem stála 36 milionů. Podle ředitele Sekyrky je byt zatím prázdný, ale jednoho nového kolegu už škole přilákal. „Přišel k nám z Třebíče a i když si nakonec našel jiný byt ve městě, nabídka bydlení měla při rozhodování svou váhu," zmiňuje ředitel a dodává, že nejde jen o nové kolegy. I jiní kantoři se mohou ocitnout v situaci, kdy náhradní bydlení mohou na čas potřebovat.
Asi není třeba dodávat, že vyznamenání hlavní cenou PRESTA zahřálo všechny vyznavače této filozofie středoškolského života u srdce.

Vítězové soutěže PRESTA 2018 – 2020

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Občanské a průmyslové stavby - rekonstrukce
PODKROVNÍ VESTAVBA A NÁDVOŘÍ OBCHODNÍ AKADEMIE, PÍSEK
Projektant: Ateliér HERITAS, České Budějovice
Zhotovitel: PRIMA, Strakonice a KOČÍ, Písek
Stavebník: Obchodní akademie a Jazyková škola s právem Státní
jazykové zkoušky, Písek

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Občanské a průmyslové stavby – novostavby
PŘÍSTAVBA A STAVEBNÍ ÚPRAVY ZUŠ VELEŠÍN
Projektant: SP STUDIO, Český Krumlov
Zhotovitel: PORR, oblast České Budějovice
Stavebník: Základní umělecká škola, Velešín

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Rodinné domy a bytové stavby
POLYFUNKČNÍ DŮM NA OHRADĚ STRAKONICE
Projektant: STA, projektový ateliér Ing. arch. Zbyňka Skaly, Strakonice
Zhotovitel: Znakon Group, Sousedovice
Stavebník: Znakon Reality, Sousedovice

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Památkové a historické stavby
RESTAURACE SOLNICE, PIVOVAR SOLNICE,
ČESKÉ BUDĚJOVICE
Projektant: Ateliér HERITAS, České Budějovice
Zhotovitel: Auböck, Boršov nad Vltavou
Stavebník: SALINUM CB, Litvínovice

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Vodohospodářské a ekologické stavby
PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA MĚSTA PÍSKU,
SÍDLIŠTĚ PORTYČ – ÚSTÍ POTOKA JIHER
Projektant: VH-TRES, České Budějovice
Zhotovitel: EUROVIA CS, závod České Budějovice
Stavebník: Povodí Vltavy, Praha

Titul PRESTA – prestižní stavba jižních Čech
Kategorie Dopravní a ostatní inženýrské stavby
DÁLNICE D3 ŠEVĚTÍN - BOREK
Projektant: Valbek, Liberec, PUDIS, Praha
Zhotovitel: EUROVIA CS, závod Praha východ
a závod České Budějovice
Stavebník: Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa ČB

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace