Domy ve čtvrtek ničila bouře i na severozápadě Čech. Nešlo o tornádo, ale jev zvaný downburst

Ničivá vichřice ve Stebně na Ústecku byla pravděpodobně silný downburst, řekl Radiožurnálu meteorolog Radek Tomšů. Jev nemá český ekvivalent. Jedná se o silný výtok studeného vzduchu ve středu bouře. Původně se meteorologové domnívali, že šlo o tornádo stejně jako na Moravě. Bouře se obcí prohnala ve čtvrtek v podvečer.

Tento článek je více než rok starý.

Stebno (Lounsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Kdybych to měl jednoduše popsat, tak se jedná o výtok studeného vzduchu ve středu bouře, který je často doprovázen silným krupobitím a výraznými nárazy větru. Z hlediska škod je to jedno, jde spíše o tu meteorologii,“ vysvětluje pro Radiožurnál meteorolog Radek Tomšů z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Poničilo Stebno u Kryr také tornádo? Odborníci to ověří speciálním radarem

Číst článek

Downburst dokáže podle meteorologa napáchat podobné škody jako tornádo. „Předběžná škoda je 80 až 100 milionů korun,“ uvedl starosta Kryr Miroslav Brda. Stebno spadá pod město Kryry v mikroregionu Podbořansko, které se nachází v Ústeckém kraji.

„Z jedné z nejkrásnějších vesnic na Podbořansku vznikla spoušť,“ doplnil Brda.

V obci žije 120 lidí, nikdo ale během bouře zraněn nebyl. S odstraňováním škod od pátku pomáhají hasiči, místní nebo dobrovolníci. Několik domů musí také prověřit statik.  

Krupobití, silný vítr a déšť poničily střechy, automobily, někde spadly i stodoly. Voda z polí natekla do zahrad i v okolních obcích. Mikroregion Podbořansko chce vyhlásit sbírku na podporu zasažených obcí, finanční pomoc přislíbil také Ústecký kraj.

Downburst

Meteorologický jev zvaný downburst je silný sestupný proud, který se vyskytuje v bouřkách. Může dosahovat stovek až desítek kilometrů. V místě bouře dochází k ochlazení a vítr může dosahovat rychlosti až 200 kilometrů za hodinu. V závislosti na výskytu srážek v okolí ho může doprovázet déšť nebo krupobití.

Zdroj: meteopress.cz

vitj, ban Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme