Ostravě se nepodařilo prodat Grossmannovu vilu, opraví ji na své náklady

  13:18
Letité dohady ostravských politiků o tom, jaký by měl být další osud nevyužívané památkově chráněné Grossmannovy vily z roku 1923, definitivně skončily. Město budovu opraví na své náklady.

Pohled do interiéru zchátralé, ale architektonicky stále velmi cenné Grossmannovy vily v Ostravě. (12. ledna 2017) | foto: Adolf Horsinka

Město, kterému patří kdysi honosné rodinné sídlo stavitele Františka Grossmanna mezi ulicemi Na Zapadlém a 28. října, ani přes opakované nabídky nenašlo vhodného kupce.

Proto zastupitelé souhlasili s návrhem radních, že nechají vilu opravit na náklady města.

„Rekonstrukce by měla stát okolo 88 milionů korun, ale uvidíme, jakou cenu se podaří vysoutěžit. Už jsme vyhlásili výběrové řízení na dodavatele. Nepochybuji, že stavební firmy budou mít o tak lukrativní zakázku zájem. Přihlásit se musí do 12. srpna,“ uvedla náměstkyně ostravského primátora pro investice Zuzana Bajgarová.

Vilu využívala do roku 2005 blízká základní škola jako družinu. Od té doby je však prázdná a chátrá. Protože jde o památku, její ostraha a údržba je drahá, stojí téměř milion korun ročně.

Kvůli tomu a také proto, že rekonstrukce bude nákladná, se město několikrát pokusilo vilu prodat. Poprvé v roce 2011. Neúspěšně. O dva roky později to radní zkusili i prostřednictvím elektronické aukce, ale do té se ani tehdy nikdo nepřihlásil.

Poslední pokus o prodej učinilo město letos. „Měli jsme jednoho zájemce, proto jsme vyhlásili záměr prodeje. Nikdo další se ale nepřihlásil a zmíněný kupec nabídl jen 7,2 milionu korun, což je částka, za kterou jsme mu vilu nemohli prodat. Nemůžeme totiž jít pod cenu stanovenou znaleckým posudkem, která je zhruba dvojnásobná: 11,8 milionu za nemovité věci a 2,63 milionu za umělecké předměty,“ popsala Bajgarová důvod, který vedl k finálnímu rozhodnutí opravit vilový komplex za peníze města.

Neúspěch prodeje přitom náměstkyni mrzí, protože zájemce byl připravený dodržet cíle města včetně podmínky, že vilu po rekonstrukci zpřístupní veřejnosti.

„Jeho plány se nám líbily. Souhlasil, že dodrží původní záměr města a opraví vilu tak, aby nabízela ubytování, možnost pronájmu reprezentativních prostor i prohlídek vily veřejností. Bohužel nemohl splnit jedinou podmínku, a to požadovanou kupní cenu. A protože už nechceme rekonstrukci vily dál odkládat, pustíme se do ní sami,“ vysvětlila Bajgarová.

Soutěž na zhotovitele vyhlásilo město ve středu. O vítězi by mělo být rozhodnuto v říjnu a hned poté mohou začít stavební práce, které potrvají asi dva roky včetně interiéru. Pro letošek na ně zastupitelé vyčlenili deset milionů z úvěru města.

Pohled do Grossmannovy vily v Ostravě (2017)