Ostravský loutkářský festival Spectaculo Interesse letos nebude

28. červen 2021 13:56

Ostravský loutkářský festival Spectaculo Interesse, který se měl konat počátkem října, letos nebude. Pořadatelé z Divadla loutek Ostrava, akci zrušili s ohledem na komplikace spojené s epidemií koronaviru. ČTK to dnes řekla mluvčí divadla Lucie Mičková.

„Jednou z hlavních dramaturgických ambicí Spectacula Interesse je snaha přivézt na festival nejzajímavější a nejpodnětnější inscenace, které vznikly v období posledních dvou let. Vzhledem k tomu, že provoz divadel se pozastavil a nové inscenace buď nevznikaly, nebo vznikaly, ale nebyly nikde prezentovány, nebylo možné naplnit tento hlavní dramaturgický záměr,“ řekla.

Dodala, že se neuskutečnily ani jiné mezinárodní loutkářské festivaly, které festivalu Spectaculo Interesse časově předcházejí a z jejichž programů za normálních okolností dramaturgická rada vybírá nejzajímavější tituly pro programovou skladbu ostravské akce.

„Výrazně se utlumil také zájem o festivalové dění obecně. Zahraniční divadla v časech nejistoty jen sporadicky reagovala na výzvy k zaslání přihlášky. Počet přihlášek klesl na pětinu obvyklého zájmu,“ uvedla Mičková.

Podle ní navíc dopředu ani není možné odhadovat, jaké podmínky budou platit v době konání festivalu. Obzvlášť proměňující se zákazy a omezení, za jakých lze cestovat mezi jednotlivými státy, jsou podle pořadatelů pro plánování mezinárodního festivalu značně omezující.

„Zcela bezpochyby by bylo možné ročník 2021 uspořádat, ale znamenalo by to rezignovat na dosavadní kvalitativní úroveň, rezignovat na vysoký počet zastoupených států a kontinentů a učinit z něj přehlídku loutkářských souborů sousedních států s převahou domácí české loutkářské produkce v programu festivalu,“ řekl umělecký šéf divadla Václav Klemens.

Další ročník festivalu, který se koná co dva roky, by se tak měl uskutečnit od 1. do 6. října 2023.

zdroj: ČTK
Spustit audio