Hlavní obsah

Ministerstvo nevysvětlilo, proč zavedlo povinné testování u živnostníků a malých firem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud (NSS) v pondělí oznámil, že zrušil další z opatření, jimiž ministerstvo zdravotnictví prosazovalo restrikce v rámci boje s epidemií koronaviru. Soud vyhověl několika podaným návrhům a dvěma rozsudky zrušil některé články mimořádného opatření, které ukládaly povinnost testovat zaměstnance firem do deseti zaměstnanců a osoby samostatně výdělečně činné.

Foto: Vladimír Klepáč , Právo

Ilustrační foto.

Článek

Z podkladů, které resort soudu poskytl, nebylo možné zjistit, „proč bylo nezbytné rozšířit na přelomu března a dubna povinnost testování zaměstnanců a jiných pracovníků i na ty nejmenší pracovní skupiny a jednotlivce“.

NSS poukázal, že resort nedokázal naplnit podmínku pandemického zákona, pode něhož mohou být mimořádná opatření „nařizována pouze v nezbytném rozsahu a na nezbytně dlouhou dobu“.

NSS připomněl, že mimořádná opatření ohledně testování zaměstnanců byla jedněmi z mála, která obstála v soudním přezkumu. Nyní posuzované opatření však rozšířilo povinnost testování.

Květnové plošné omezení středních škol bylo podle NSS nezákonné

Domácí

„Nešlo jen o nedostatečné odůvodnění opatření, jako v některých jiných případech. Soud se pečlivě zabýval všemi podklady poskytnutými ministerstvem, ale ani tam nenašel nezbytnou oporu pro ukládané povinnosti,“ uvedl k rozsudku předseda senátu Filip Dienstbier.

„Zatímco číselné údaje o stavu epidemie v době vydání opatření jasně vypovídaly o setrvalém, byť pozvolném poklesu počtu nově nakažených osob během celého března, v odůvodnění opatření ministerstvo stále jako důvod pro jeho vydání uvádělo obrat epidemie směrem k růstu,“ pozastavil se soudce nad nelogičností odůvodnění.

Omezení otevírací doby bylo nezákonné, zopakoval ministerstvu soud

Domácí

Soud si v této souvislosti položil otázku, proč ministerstvo k tomuto kroku nepřistoupilo dříve, když byla epidemická situace výrazně horší.

Správní soud již v minulosti zrušil na dvě desítky opatření. Nejčastěji jim vytýkal právě nedostatečné odůvodnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám