Hlavní obsah

ÚOHS poprvé potrestal firmu zákazem účasti na veřejných zakázkách

Novinky, ČTK, bož

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) poprvé zakázal firmě účast na veřejných zakázkách. Logistickou společnost Expres Van tak potrestal za účast na kartelové dohodě. Úřad o tom informoval v pondělí. Součástí kartelu měla být společnost Lorenc Logistic. Proti rozhodnutí je možné podat rozklad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) poprvé zakázal firmě účast na veřejných zakázkách.

Článek

Obě firmy dostaly pokutu 2,85 milionu korun za to, že v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy železnic na přepravu obchodních balíků pro roky 2014 až 2016 a 2016 až 2018 koordinovaly svou účast a nabídky tak, aby zakázku získal Expres Van.

Ten se nyní podle nepravomocného rozhodnutí nesmí veřejných zakázek účastnit dva roky.

Makro dostalo od ÚOHS pokutu 83 milionů za zneužití tržní síly

Ekonomika

„Úřad je připraven sankci v podobě zákazu plnění veřejných zakázek využívat i v dalších případech kartelových dohod souvisejících s veřejnými zakázkami, pokud soutěžitelé nevyužijí programu leniency, tedy shovívavosti, či s úřadem nebudou spolupracovat v rámci narovnání,“ uvedl k případu místopředseda ÚOHS Kamil Nejezchleb.

Takzvaný program leniency znamená, že firma své pochybení uzná a navíc poskytne úřadu o kartelové dohodě důkazy.

Je to vůbec poprvé, co ÚOHS sáhl k takovému kroku. Tříletým zákazem účastnit se veřejných tendrů v souvislosti s kauzou exhejtmana Davida Ratha byla sice v lednu 2020 potrestána také společnost Metrostav, tehdy se však jednalo o rozhodnutí soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám