InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Návrh poslat na Moravu 200 tisíc označil táborský zastupitel Jankovský za srandovní. Opozice prosadila 1,6 milionu

TÁBOR - Vedení města Tábora na dnešním zasedání zastupitelstva navrhlo poslat dar 200 tisíc obci Moravská Nová Ves, postižené čtvrtečním tornádem. Zastupitel František Dědič (ODS) ale naznačil, že město dost škudlí. Podle něj by Tábor měl mít větší ambici a může poslat 200 tisíc do každé z postižených obcí. "Navrhuje se vzít ty peníze z Fondu pokut a i ta vyšší částka tam je. Vychází to 45 korun na jednoho obyvatele Tábora. To je to nejmenší, co můžeme poskytnout," apeloval Dědič. Například České Budějovice budou v pátek hlasovat o daru milion korun pro obce Hodonínska. Mimoto budějovičtí radní posílají 20 tisíc korun do Dřítně na Budějovicku, která byla také postižena ničivou bouřkou. Je možné, že i v Budějovicích se částka po páteční diskusi v zastupitelstvu ještě změní. Druhé největší jihočeské město Tábor totiž nakonec na jižní Moravu a do Kryr na Lounsku posílá 1,6 milionu. A to díky vítězství opozičního protinávrhu.

 

František Dědič k návrhu  předkládanému starostou Štěpánem Pavlíkem (Tábor 2020) také řekl, že není dobré dar poskytovat účelově na obnovu veřejného majetku. "Může se stát, že v některé obci mají postiženou fyzickou osobu, které by rádi nějakou částku dali a my to naší podmínkou z našeho daru znemožníme," řekl Dědič. S touto námitkou uspěl, podmínka použití daru pouze na obnovu veřejného majetku byla vypuštěna. 

Nejsilnější koaliční klub Tábor 2020 se ale bránil poslat hned teď do postižených obcí 1,6 milionu. Starosta Štěpán Pavlík navrhoval, aby se poslalo 200 tisíc a počkalo se, až se situace v postižených obcích zmapuje a pak třeba na konci prázdnin je možné poslat další dar. K tomu se přikláněl i Jiří Fišer z Tábora 2020, ale i předsedkyně finančního výboru Soňa Šicnerová z ANO. Ta navrhla, aby se prozatím obdarovaly i další obce kromě Moravské Nové Vsi částkou 20 tisíc. 

Znělo to trochu jako chytračení, že až se všechno prověří, ověří, vyhodnotí a přehodnotí, už to třeba nebude muset stát město Tábor 1,6 milionu. Tak to podle všeho vnímal například Jaroslav Jankovský z ANO, který podotkl, že částka 1,6 milionu je pro město velikosti Tábora srandovní. Podpořil návrh Františka Dědiče, že peníze jsou ve zpustošených obcích potřeba teď hned. V tomto smyslu vznesl František Dědič protinávrh - hlasovat o daru 1,6 milionu, tedy osmkrát 200 tisíc pro jihomoravské obce Moravská Nová Ves, Hrušky, Lužice, Mikulčice, Týnec, Valtice, Tvrdonice a Kryry na Lounsku na odstranění škod způsobených přírodními živly 24. června. 

Ještě před hlasováním o protinávrhu dal starosta Pavlík signál svým spolustraníkům z Tábora 2020 - řekl, že klub bude trvat na daru 200 tisíc pro Moravskou Novou Ves a dalším se zabývat později. Stejně promluvila i místostarostka Olga Bastlová z ČSSD: "ČSSD se nezříká zvýšení pomoci, ale je třeba situaci napřed řádně zmapovat." Pak ale tato názorová skupina hlasování prohrála. Přestože se hlasování pro dar 1,6 milionu zdrželi Štěpán Pavlík, Jiří Fišer, Petr Havránek, Radek Kacerovský a František Korbel z Tábora 2020, Olga Bastlová z ČSSD, Václav Klecanda z Pirátů a Soňa Šicnerová z ANO a s vedením města držel jako vždy i komunista Ladislav Šedivý, devět hlasů nestačilo. 

Pro rychlý dar celkem 1,6 milionu do osmi postižených obcí byli František Dědič a Irena Ravandi z ODS, Václav Ebert z KSČM, Jakub Smrčka, Michaela Petrová a Karel Novák z hnutí Jinak!, Martin Mareda, Jan Příbramský a Miloš Tuháček z pirátského klubu, Hana Randová a Marek Volf z Tábor sobě, nezařazená Marie Fulierová a pět zastupitelů ANO - Jaroslav Jankovský, Milan Breda, Štěpán Kadilák, Miroslav Ryba a Milan Breda. Sedmnáct hlasů převážilo, připojila se i část koaličních Pirátů. Pokuty táborských řidičů a dalších hříšníků poputují na Moravu a do Kryr pro zničenou obec Stebno. 

Město Tábor hospodaří s ročním rozpočtem přes 850 milionů korun. 

Diskuse k článku - 9 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Kdyby Tábor 2020 a spol. nepodporovali různé pseudokulturní akce svých kámošů v Táboře a jiné kraviny vydávané za kulturní akce pro úzký okruh zainteresovaných, nikoliv pro širokou veřejnost, tak mohli postiženým nešťastníkům na Moravě poslat i více finančních prostředků na obnovu jejich domovů. Styďte se před veřejností všichni zastupitelé, kteří jste nebyli schopni hlasovat pro částku 1,6 milionu!!!














    Vloženo 28.6.2021 18:22:26

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Kdo rychle dává, dvakrát dává. Někteří zastupitelé mají obě kolena dvakrát provrtaná, tam a zpátky.

    Vloženo 28.6.2021 17:47:48

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Jen pokud jde o to vydat peníze na jiný věci než pro jejich kámoše. Jinak rozhazujou na blbosti.

      Vloženo 28.6.2021 18:11:56

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Co chtějí mapovat?

    Vloženo 28.6.2021 17:45:51

  • Moravak 

    Reagovat

     

    Lakomý Jihočeši jste tím známý po celý zemi chrti.

    Vloženo 28.6.2021 17:26:59

    • Karlíkk 

      Reagovat

       

      A čím jste známí vy? Umíte to ROZTOČIT po pár doušcích slivovice a pak si nechat od Čechů pomoci?

      Vloženo 28.6.2021 19:32:11

    • Severomoravák 

      Reagovat

       

      Jestli ty jsi moravák,tak já jsem číňan????????????

      Vloženo 28.6.2021 21:03:30

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Však jsou to všechno povětšinou potomci hamiznych sedlaku, tak co se diviš, že jsou to kolenovrti.

      Vloženo 28.6.2021 21:14:11

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Lakomí Jihočeši mají svoje domy pojištěné.

      Vloženo 29.6.2021 14:50:23

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace