V Dolomitech se dvojzávodem rozjelo EWS

První dva díly EWS hostily Dolomity i s českým zastoupením...

Autor: Jan Němec
Foto: Sven Martin, Enduro World Series
V Dolomitech se dvojzávodem rozjelo EWS

 
První letošní klání EWS - Enduro World Series - se odehrálo v srdci italských Dolomit ve středisku Canazei. Po dlouhé pauze šlo hned o dvojzávod, už ve středu se rozdávaly první body, v sobotu pak za druhý závod další. Celkem se soutěžilo ve čtyřech erzetách a závod přinesl veškeré drama, které se dá očekávat na možná nejmalebnějších tratích světa. První kolo jen velmi těsně ovládl Američan Richie Rude (Yeti/Fox Factory Team), jen půlvteřinu před Australanem Jackem Moirem (Canyon Collective). Sedmadvacetiletý biker, jenž vloni rozšířil řady týmu Canyon, se pak radoval z vítězství v druhém díle EWS na stejných tratích v Canazei.


Ritchey Rude slavil vítězství v prvním kole EWS 2021

Mezi ženami kralovaly v obou kolech Francouzky, středeční ouverturu vyhrála Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective) a druhý závod pak opanovala mistryně světa na ebiku z Leogangu Melanie Pugin.

Na letošní otvírák světové enduro série zamířil i slušný počet českých závodníků. Jediná žena v elitní kategorii Andrea Drengubáková (Kona N1) v obou kolech zajela 37. příčku, Fejola Nestlerová skončila v kategorii ženy Masters na druhé pozici.


Andrea Drengubáková nově na Kona a v týmu N1.

"Ty traily ve Val di Fasse jsou nádherný už jen z toho důvodu, že kolem tebe se všude tyčí Dolomity a člověk jenom v úžasu kouká kolem sebe. Tratě jsou tak středně technický, ale poměrně rychlý a dlouhý. Jedna erzeta vede například z Ciampac, což někteří lyžaři můžou znát jako černou svěťákovou sjezdovku na lyžích, takže si asi dovedeš představit ten spád tratě, kdy je člověk hodně času čistě na rukách. Mně třeba právě v těch rukách po prvním dni závodění dost došlo - víc jak v nohách! Druhý závod se jel na úplně stejných tratích, ale k lepším časům to nevedlo - po projetí všech kategorií včetně EWS80 a EWS100 se v trailech udělaly díry a vylezly kořeny a kameny takovým způsobem, že to byly prakticky nové traily. Aby to bylo ještě výživnější, tak nám večer před druhým závodem vydatně sprchlo, takže vyschlá hrabanka střídala mokré kořeny a to bylo teda sakra zrádný! Největší zážitek je tu samozřejmě trail Tutti Frutti, který končil až dole v Canazei a jel se kolem 15-17 minut...hned na začátku vede sice nádhernej hřeben, ale ten byl už docela dost vymlácenej, takže člověk držel jen řídítka a doufal, že mu nevypadnou z ruky. V tu chvíli se ani nechce věřit, že to člověk dojede do cíle, pak byla ale naštěstí i místa, kde se dalo odpočinout, no a když pak přijíždíš do města, tak je to čistá euforie, že jsi to celý dolů v kuse sjel! No zážitek velkej! Mně se jel teda mnohem líp ten první závod, v druhým už mi regulérně došla šťáva, ale měla jsem radost, že jsem to celý objela a rovnou na novým kole, u kterýho si teprve zvykám na 29 vepředu, takže tohle byla hned z první docela kvalitní lekce :)" krátce okomentovala Andrea první dva díly letošního EWS. 


Milan Myšík

Českých zástupců v mužské kategorii bylo o poznání více - celkem sedm. Nejlépe se mezi muži dařilo Jakubu Říhovi (Kona N1), který zajel vyrovnané výsledky 40. a 47. místo. Milan Myšík (Trek Kur Sport) začal výborně, ve středu skončil na 39. pozici, druhý závod mu ale nevyšel vinou technických problémů ve 2. erzetě dokončil druhý závod až jako sto třetí. 

"Zajel jsem si osobáka 40. místo, to je parádní," radoval se Kuba Říha. "Jsem moc spokojenej, je to úplně jiný závodění než u nás, nedá se to srovnávat vůbec, už jen délkou erzet. Trendem u nás je krátký stage se spoustou technických záludností, kde jede člověk dost pomalu. Tady to spíš jede, ale byla jedna stage s technikou, která je vidět u nás," vypovídal Kuba, jenž se dolů spouštěl na stroji Kona Process X 2021. "Je to takový ortodoxní stroj, přesně do těch podmínek."

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený JakubRiha52 (@jakubriha52)

Další závody EWS už ale musí kvůli pracovním povinnostem vynechat. "Další závod EWS pojedu až finále v září. No, chtělo by to jezdit pořád s nima a vyjezdit se, jezdí hodně plynule, my tlačíme na pilu. A pak nedělat chyby, jezdit plynule a nešahat na brzdy. A taky je to hodně o hlavě," zamyslel se Kuba nad tím, jak by se mohlo proniknout do první dvacítky elitního startovního pole. 

Nestor-matador kategorie Masters Milan Čižinský skončil v obou závodech šestý, v kategorii mužů do 21 let skončil Max Adami na 16. a 21. místě. Výsledky dalších českých bikerů hledejte zde: 1. závod a 2. závod


Milan Čižinský

Další díl seriálu je na programu 8. - 11. července, hostit jej bude znovu Itálie, konkrétně La Thuile a znovu se bude jednat o dvojzávod.

Více informací zde: www.enduroworldseries.com   

 

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyHistoricky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
    Historicky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
  2. Ostatní závodySP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
    SP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
  3. Tech newsTrek Slash 2024 - nová éra high pivotu
    Trek Slash 2024 - nová éra high pivotu
  4. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
  5. TechnikaFotogalerie: UNNO Burn Barči Vojta Průdkové
    Fotogalerie: UNNO Burn Barči Vojta Průdkové
  6. PreviewBikecheck: UNNO Burn Barbory Průdkové - Vojty
    Bikecheck: UNNO Burn Barbory Průdkové - Vojty

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744