Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Předseda Českého helsinského výboru Václav Vlk: Česká společnost je ve vztahu k Romům rasistická

28. června 2021
Čtení na 2 minuty

Projev předsedy Českého helsinského výboru Václava Vlka, který v sobotu 26. 6. 2021 přečetl na smutečním shromáždění na památku Stanislava Tomáše farář pro menšiny Českobratrské církve evangelické Mikuláš Vymětal. Zpravodajský server Romea.cz projev zveřejňuje v plném znění.

Vážení pozůstalí, vážená rodino, vážení přítomní,

sešli jste se zde na pietním shromáždění na památku Stanislava Tomáše, člověka, který žil život jednoho z nás, se zlem, které ho provázelo. Zemřel za okolností, které mnozí z nás vnímají jako tragické, zemřel při střetu z rukou zákona, jeho smrt se stala předmětem sdílení ve veřejném prostoru, vyvolávajíce tak všechny mnohé vášně. Vášně stojící na tom, že to byl Rom a stojící na tom, že přišel o život při zásahu Policie ČR. Chtěl bych zdůraznit, že Stanislav Tomáš byl člověk, chybující člověk, jako každý z nás. Jeho smrt může přinést Romům, a české společnosti, impuls ke změně.

Je na tomto místě třeba říci, že česká společnost je ve vztahu k Romům rasistická. Je třeba na tomto místě říci, že všeobecný přístup Policie ČR v tomto směru není dobrý a vyjádření lítosti přišlo pozdě.

Je třeba říci, že násilná smrt z rukou policie není v Čechách běžná a že se jedná o ojedinělý incident.

Je třeba veřejně říci, že jsou ghetta , kde žijí Romové.

Je třeba veřejně říci, že to Romové mají tisíckrát obtížnější než běžný občan, ať už chtějí cokoli a usilují o vlastní důstojnost , začlenění do běžné společnosti.

Je třeba veřejně říci, že je to odpovědnost každého z nás.

Každý můžeme přispět ke změně.

Podporuji úsilí všech representantů Romů o jejich široké začlenění do společnosti., Rom je stejným občanem jako všichni ostatní, a musí jím být v očích vlastních i v očích ostatních.

Tato smrt a události okolo ní se mohou stát mementem a odrazovým můstkem vpřed. Pokud měla smrt Stanislava Tomáše tento smysl, tak tomu chtěla vyšší moc a je to projev osudu.

Přeji Stanislavu Tomášovi klidný odpočinek věčný,  jeho rodině a blízkým sílu a všem zúčastněným naplnění vize společnosti bez předsudků vůči Romům.

VV

JUDr. Václav Vlk
Předseda Českého helsinského výboru

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon