Kniha Mizení Sybil Joinesové představuje rozporuplnou koláž příběhů

159

V Nakladatelství JOTA vyšla kniha americké autorky Shelley Jacksonové s názvem Mizení Sybil Joinesové. Podtitul Odborná škola pro duchomluvné a ústoslyšící děti přinutí některé čtenáře zbystřit a začenichat. Visí ve vzduchu podobnost s populárním Sirotčincem slečny Peregrinové pro podivné děti? Ano a ne. Podobně jako Ransom Riggs doplňuje Shelley Jacksonová knihu řadou „autentických“ fotografií, ilustrací, grafů a map. Ale příběh Mizení Sybil Joinesové je o dost temnější, děsivější a hůře stravitelný.

Americká spisovatelka Shelley Jacksonová proslula svými cross-žánrovými experimenty. Její prvotina Patchwork Girl (1995) vyšla jako elektronický hypertext, následovalo několik povídek a dětských knih, které sama také ilustrovala. Teprve v roce 2002 vydala vlastní sbírku povídek The Melancholy of Anatomy: Stories. V roce 2006 jí vyšel první román Half Life, který popisuje příběh siamských dvojčat, z nichž jedno by rádo získalo autonomii. Od té doby Shelley Jacksonová nic dalšího nepublikovala – rozhodně ne román v rozsahu Mizení Sybil Joinesové (v originále vyšel v roce 2018). Gotický paranormální román o prolínání světa živých a mrtvých je zatím poslední knihou, kterou autorka napsala.

Obsáhlý román je pojatý jako koláž textů – vědecká antologie a sborník spisů, dopisů, deníkových zápisů a vyprávění z různých zdrojů. Hlavními postavami jsou Sybil Joinesová, ředitelka Odborné školy pro duchomluvné a ústoslyšící děti, a Jane Grandisonová, dřívější studentka, nyní stážistka a stenografka. Jejich výpovědi zaznamenává akademický pracovník, který na zmínku o škole narazil náhodou a okamžitě se stala předmětem jeho výzkumného zájmu. Osobní příběh obou dam prolínají různá svědectví dalších osob.

Škola se jeví jako útočiště pro koktavé děti, které okolí kvůli jejich vadě vyloučilo ze svého středu. Avšak neprobíhá zde léčba – koktavé děti jsou ideálním médiem pro komunikaci se zásvětím. A Sybil Joinesová je průkopnicí toho, co Jacksonová nazvala nekrofyzikou.

Ředitelka i její stážistka v dětství čelily týrání a vyloučení ze společnosti, ovšem pro své žáky nepředstavují zásadní ochranu. Naopak, obě jsou sice obětmi násilí, ale také jeho strůjci vůči dalším dětem. V jedné z kapitol jsou detailně popsány tresty, kterým jsou žáci za různé prohřešky vystaveni. Z knihy tak zaznívá kritika vůči zacházení s těmi, kdo jsou jakkoli odlišní od průměru.

Zároveň však chybí jakákoli laskavost. Ani jedna z postav není vyloženě kladná a pokud už projeví milosrdenství, můžete si být jistí, že tak nečiní nezištně, ale s vidinou vlastního prospěchu. Temnota lidské duše, kterou tím autorka čtenáři odhaluje, je poněkud vysilující. A je toho více…

Za knihou Mizení Sybil Joinesové stojí zajímavý nápad. Kreativně pojatá kniha nechá čtenáře zpochybňovat samotnou podstatu života a smrti. Problém je, že román je až příliš kreativní. Autorka má bohatou slovní zásobu a rozhodně se ji nebojí použít. Překladatelka Anna Formánková měla štěstí, že i čeština je dostatečně květnatá, aby si s originálem poradila. Příběh je tak upozaděn na úkor pseudovědecké nekrofyziky a rádoby odborně pojaté texty, kterými je kniha proložena, značně brzdí spád knihy.

Kvůli dlouhým a mnohdy nepřehledným souvětím lze četbu připodobnit k brodění se hustým sirupem. Postup je pomalý a minimální. Slovní tok se často nedrží hlavní linie, ale utíká, řetězí na sebe další příběhy a jde do zbytečných podrobností. Pro Jacksonovou není žádný detail natolik zanedbatelný, aby mu nevěnovala dostatek prostoru. Četbu pětisetstránkového románu tak neurychlí ani obrazová příloha.

To vše z Mizení Sybil Joinesové dělá rozporuplnou knihu. Jsme nadšeni nápadem a myšlenkou knihy, o poznání méně jejím provedením. Rozhodně nejde o žádnou oddechovku, ale skutečně náročnou četbu.

KNIHA: MIZENÍ SYBIL JOINESOVÉ

Autorka: Shelley Jacksonová
Překlad: Anna Formánková
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2021
Počet stran: 504
Vazba: pevná s přebalem
Cena: 398 Kč
www.jota.cz

PŘEHLED RECENZE
Příběh
3
Práce s jazykem
5
Originalita
3
kniha-mizeni-sybil-joinesoveKniha Mizení Sybil Joinesové s podtitulem Odborná škola pro duchomluvné a ústoslyšící děti donutí svým názvem zbystřit fanoušky Sirotčince slečny Peregrinové. Nejspíš budou ovšem zklamáni. Zatím poslední kniha spisovatelky Shelley Jacksonové je o poznání hůře stravitelná. Příběh ředitelky školy Sybil Joinesové a její stážistky Jane Grandisonové prokládají různé rádoby odborné statě, úryvky, zápisy a svědectví, jež z románu činí koláž textů a jakousi vědeckou antologii. Toto pojetí však ději spíše ubližuje. Značně brzdí spád knihy a činí z četby komplikovanou záležitost.