Michal Kvasnica
29. června 2021 • 04:20

Hladký míří do Ipswiche za Holým. „Vyhrál“ nad gólmanem Liverpoolu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pouze rok vydržel brankář Václav Hladký v Salford City, anglickém klubu ze čtvrté nejvyšší soutěže, který vlastní legendy Manchesteru United. Teď má namířeno o patro výš. V ambiciózním Ipswich Town třicetiletý odchovanec Zbrojovky Brno podepsat kontrakt na tři roky a okamžitě se bude snažit o postup do prestižní Championship. V novém působišti se Hladký potká s dalším českým gólmanem Tomášem Holým, jenž byl dosud jedničkou.



Zlatá rukavice pro brankáře, který v anglických profesionálních soutěžích vychytal nejvíce nul (22). Člen all-stars týmu League Two. Vítěz EFL Trophy a muž finálového utkání.

S takovou vizitkou z předchozí sezony se Václav Hladký loučí se Salfordem.

Je tady nová výzva: Ipswich Town.

„Vašek byl pro Salford stěžejním hráčem, jehož chtěl klub mermomocí udržet. Gary Neville, který má na starost sportovní úsek, o odchodu týmové opory nechtěl ani slyšet. Jenže Ipswich poslal takovou nabídku, že nakonec došlo k dohodě,“ vysvětluje hráčův agent Martin Štěpanovský.

Nabídka má být opravdu vysoce nadstandardní (přes dvacet milionů korun), což je na současné poměry ve Velké Británii na podobné úrovni výjimkou. Nejčastěji se totiž podepisují gólmani po skončení smlouvy.

Velký zájem tradičního celku přišel i přesto, že brankářskou jedničkou byl dosud jiný Čech: spolehlivý Tomáš Holý. Ten v minulém ročníku vychytal sedmnáct čistých kont a přispěl k deváté příčce v League One.

Takové umístění nové americké investory, kteří se angažují i v MLS, rozhodně neuspokojilo. Cílem je okamžitý návrat do Championship a v nejbližším horizontu postup mezi smetánku. Plány jsou obrovské.

„Dokazuje to nejen aktivita na přestupovém trhu, ale i silný management se zkušenostmi z Premier League. Myslí to opravdu vážně, koncepce je jasně daná. V přípravě se na svém stadionu s třicetitisícovou kapacitou utkají třeba s elitním Crystal Palace,“ doplňuje manažer.

V anglickém třetiligovém klubu Ipswich Town má vzniknout české brankářské duo - Tomáše Holého (vpravo) doplní Václav Hladký
V anglickém třetiligovém klubu Ipswich Town má vzniknout české brankářské duo - Tomáše Holého (vpravo) doplní Václav Hladký

Hladký byl připraven v Salfordu pokračovat, s rodinou se mu v Manchesteru líbilo. Mužstvu se však navzdory rovněž vysokým ambicím nedařilo.

Bývalý fotbalista Liberce sice výraznou měrou přispěl k nejméně inkasovaným brankám (34) ve 46 zápasech, ale osmé místo, tedy hned pod play off, nikoho neuspokojilo.

Výkony byly kolísavé, tým doplácel na množství šikovných techniků, kteří dostávali zejména na venkovních hřištích od urostlých beků fyzicky pořádně naloženo.

Měnili se trenéři, projekt pod vedením někdejších hvězd Manchesteru United (Neville, Scholes, Butt, Giggs) neladil. Nesedl si.

Když Hladkému na stole přistála tříletá smlouva od zvučnější adresy, nebylo co řešit. Minisouboj o posilu mezi tři tyče vyhrál například s Caoimhínem Kelleherem z Liverpoolu či Benem Amosem z Charltonu.

„Je to pro něj další krok ke splnění snu, kterým je zahrát si v nejvyšší anglické soutěži. Zase se mu trochu přiblížil,“ podotýká Štěpanovský.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud