Záhada „utajené“ kamery v ministerské pracovně. Johnsonův proticovidový generál po aféře padl, otázky zůstávají

Tereza Jelínková

GLOSA | Jedním z proticovidových nařízení britské vlády byl zákaz přibližování se na vzdálenost menší než dva metry k lidem z jiné domácnosti. Kdo by to tak mohl kontrolovat, říkáte si? Ale pak najednou máte v pracovně kameru a jste doslova nahraní. Přesně to se stalo Mattu Hancockovi, dnes již bývalému ministrovi zdravotnictví Spojeného království. Paradoxně to byl právě on, kdo toto nařízení vydal. Británie má další bizarní aféru v řadách politiků...

Byl 6. květen, když Matt Hancock opatrně zavřel dveře do své kanceláře. Jak je patrné z kamerových záznamů, do místnosti vešla Gina Colandagelo, pohledná ředitelka PR agentury Oliver Bonas, ale také vdaná maminka tří dětí a Hancockova kamarádka z vysokoškolských let. Ke všem těmto rolím Colandagelo ještě zvládla pracovat na ministerstvu zdravotnictví coby ministerská poradkyně. A výčet pořád ještě není kompletní.

Uběhly skoro dva měsíce, když deník The Sun v pátek 25. června přišel s pikantními kamerovými záběry, na kterých v kanceláři Hancock svou kolegyni objímal a líbal. Nebude to asi „jen“ poradkyně, došlo Britům. A vzápětí přišly vtípky nebo uštěpačné poznámky na ministrovu adresu typu „proč my musíme sedět doma a Hancock může mít ženy dvě“.

sinfin.digital