Zrušení superhrubé mzdy byla dobrá věc, věří Fiala. Ušetřit by se podle něj dalo digitalizací či na počtech úředníků

Interview ČT24 – Petr Fiala (zdroj: ČT24)

Po volbách by chtěla koalice Spolu stabilizovat státní rozpočet kombinací podpory růstu a zmenšením výdajů, řekl v Interview ČT24 předseda ODS Petr Fiala. Slibuje digitalizaci státní správy tak, že odpadne administrativa a vyplňování četných formulářů se stejnými údaji. Pokud jde o výroky prezidenta Miloše Zemana, bere je Fiala jako kontroverzní výkřiky, kterými se hlava státu baví, ale jádro věci – například to, koho jmenuje po volbách premiérem – se podle šéfa opoziční strany ještě může změnit.

„Jsem rád, že v pondělí vláda schválila některé dotační programy a rychle přijala některé kroky. V této situaci musíme táhnout za jeden provaz, nebudu ji využívat ke kritice a předvolebním bojům,“ odpověděl Fiala na otázku, jestli vláda zajišťuje v souvislosti s následky tornáda rychlou a jednoduše dostupnou pomoc.  

A co by se pro postižené oblasti dalo ještě udělat? „Vláda by měla přemýšlet i o nějakém zmocněnci nebo styčné osobě, která v době, až opadne ten největší zájem, bude kooperovat s krajem a se starosty,“ míní šéf opoziční strany.

Stát by měl podle něho i do budoucna těmto oblastem pomáhat co nejvíce a pokud možno nenechávat zodpovědnost na starostech, kteří jsou živelnou pohromou často sami postižení, nebo jsou postiženi jejich blízcí. Využít by stát na opravy měl také podpůrné programy Evropské unie, míní. 

Pohled Fialy na státní rozpočet se ale v současných podmínkách nezměnil. Vláda podle něho sestavuje rozpočet, který neodpovídá potřebám země a je dlouhodobě neodpovědná.

Úspory a digitalizace

Zrušení superhrubé mzdy ale za chybu nepovažuje. „Náklady, které lze přičíst zrušení superhrubé mzdy, se pohybovaly kolem osmnácti miliard korun, to v těch částkách nehraje žádnou velkou roli,“ řekl Fiala. „Já jsem přesvědčen, že zrušení superhrubé mzdy byla dobrá věc. Lidé mají více peněz v peněženkách, mají vyšší mzdy, což se v této situaci ukazuje jako důležité. Podívejme se na inflaci, podívejme se na růst cen,“ odpověděl na otázku, jestli peníze nyní nebudou ve státním rozpočtu chybět.  

Daně zvyšovat nechce, chtěl by snižovat výdaje státního rozpočtu. „Při meziročním růstu ekonomiky o čtyři procenta budeme mít každý rok do státního rozpočtu přírůstek osmdesát miliard korun,“ nastínil. „A pokud jde o výdaje, tak jsme přesvědčeni, že lze ušetřit ročně sto miliard korun,“ tvrdí.

Ušetřit by šlo podle Fialy třeba snížením počtu státních zaměstnanců, zejména úředníků. Tím by se podle předsedy ODS dalo získat devět až deset miliard korun. „Je tam spousta neobsazených míst, na kterých lze ušetřit. Nikdo to nepocítí, protože to jsou místa, která nikomu neslouží,“ podotkl.

Dalších deset miliard lze prý ušetřit digitalizací. „To znamená, že nebude potřeba tolik úředníků a tolik jejich výkonů,“ vysvětlil.

„Příkladem digitalizace je, že občan poskytne své údaje státu, když bude souhlasit, a nebude je poskytovat pořád dokola na papíře, ale ty úřady si je vzájemně budou vyměňovat,“ uvedl Fiala.

„Nebudete muset na pěti úřadech dokládat totéž a neustále obíhat nějaká okénka, protože obíhat mají informace, data, a ne občané,“ řekl. Myslí si, že by se takto dalo uspořit třináct tisíc úřednických míst. Příkladem oblasti, kde digitalizace velmi pomůže, je prý stavební řízení. 

Zeman se podle Fialy baví výroky rozdělujícími společnost

Jak nakonec volby na podzim dopadnou, je však nyní nejasné. Navíc prezident Miloš Zeman prohlásil, že předvolební stranické koalice jsou podvod a že nejmenuje k sestavení vlády nejsilnější koalici, ale nejsilnější stranu. ODS bude kandidovat s TOP 09 a KDU-ČSL sdruženými jako Spolu.

„Jsme v parlamentní demokracii. V parlamentní demokracii to funguje tak, že ten, kdo má většinu, ten sestavuje vládu. Protože ta se musí opírat o většinu,“ okomentoval Zemanovo vyjádření Fiala.

Podle šéfa ODS by si prezident mohl ještě své stanovisko rozmyslet. „Věřme, že pověří toho, kdo bude umět přinést 101 hlasů. A pokud ne, tak budeme muset jako celá společnost vyvíjet tlak na to, aby dodržoval ústavu,“ řekl.  

Na závěr Fiala zmínil, že nerozumí výrokům Zemana o transgender lidech. Prezident o víkendu prohlásil, že jsou mu tyto osoby bytostně odporné. „Samozřejmě, nikdo nemůže být diskriminován z žádných důvodů. Všechny formy diskriminace jsou mi odporné a zkušenost nás učí, jak je to strašně nebezpečné,“ reagoval Fiala.