Zahájení Léta v undergroundu: Záznam přímého přenosu z pražské Kampy. Pozvání přijali Jáchym Topol, Monika Načeva nebo Ondřej Němec

29. červen 2021

Vltavské Léto v undergroundu bylo zahájeno v pondělí 28. června přímým přenosem ranní Mozaiky. Po celé ráno jste mohli poslouchat oblíbený zpravodajsko-kulturní pořad tentokrát živě vysílaný z Kampy od Werichovy vily.

„Tady jsem kdysi byla na návštěvě u Jana Wericha,“ smála se psychoterapeutka Jitka Vodňanská, jeden z hostů, který do improvizovaného studia Mozaiky dorazil. Dalším z nich byl fotograf Ondřej Němec, který řadu svých ikonických snímků československého undergroundu nafotil, když mu ještě ani nebylo dvacet let. Ve vysílání vzpomněl třeba na četná setkání s profesorem Janem Patočkou. „Pamatuju se, jak jsme mu jednou z magneťáku pustili nahrávku kapely Plastic People. On prohlásil, že tento druh hudby sice neposlouchá, ale že za tohle se lidi prostě zavírat nemají.“

Čtěte také

Po osmé hodině ranní moderátoři ranní Mozaiky Naděžda Hávová a František Šedivý přivítali hned dvojici hostů, kteří mají celý život blízko k undergroundu a kultuře na okraji – zpěvačku Moniku Načevu a spisovatele Jáchyma Topola. „Právě tady na Kampě jsme měli partičku asi patnácti lidí. Založili jsme samizdatový časopis Violit a vznikla tady kapela Psí vojáci,“ vzpomněl ve vysílání Topol, jehož Rukopis posluchači uslyší od 10. srpna v premiéře v Četbě s hvězdičkou.

I Načeva se připojí k vltavskému Létu v undegroundu. Ve svém Sedmém nebi přivítá kytaristu a svého dlouholetého hudebního partnera Michala Pavlíčka. „Já to nikdy nevím, na co se zaměřím. Do do Sedmého nebe si zvu lidi, které dobře znám a o kterých vím, že dokázali v umění velké věci. Nechám se unášet tím konkrétním hostem. A Michal Pavlíček je bohatý člověk s bohatou muzikou,“ vysvětlila zpěvačka, která se také přiznala, že je vášnivou posluchačkou Vltavy.

Spustit audio