Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pojďte s námi snít, vyzývá letošní pětadvacátá Ji.hlava

PR článek

Pětadvacátá Ji.hlava odhalila svůj vizuál. Autorem je ceněný knižní grafik a výtvarník Juraj Horváth, který za grafickým stylem festivalu stojí už dvacet let. Letošní ji.hlavský plakát je zasněný. Film je příležitostí k objevům i ke hledání odpovědí. Nebo kladení nových otázek. Podobně celá dokumentární Ji.hlava, říká ředitel festivalu Marek Hovorka. Plakát představil v ovocném sadu v Rantířovské ulici, který festival ve spolupráci s městem Jihlava vysázel před dvěma lety.

Jubilejní pětadvacátý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, který proběhne ve dnech 26. až 31. října 2021, se po výjimečném pandemickém roce vrací zpátky do jihlavských kinosálů. „Ji.hlava je pro mě každoročním naplněním snu, proměna utopie v realitu, a letošní vizuál je tak výzvou ke snění, bez kterého je vše strnulé a mechanické. Odvaha i radost totiž vyrůstají ze snů,“ interpretuje letošní plakát Marek Hovorka.Venku bylo krásně, / potkával jsem staré přátele, / potáceli se / a usedali / a usínali před plátnem / po půlnoci / v DKO / v tvé hlavě,“ píše Horváth ve své tradiční básni k plakátu.

Jaká bude 25. Ji.hlava?

Chceme spojit zkušenosti z posledních dvou ročníků. V roce 2019 vládla v Ji.hlavě téměř letní nálada a minulý rok se podařilo využít příležitosti digitální edice a objevit festivalu i dokumentárním filmům tisíce nových diváků. Letos bychom chtěli jedno s druhým propojit,“ přibližuje Hovorka hybridní koncept festivalu, který poprvé proběhne fyzicky i online.

25. MFDF Ji.hlava proběhne 26.–31. 10. 2021, zvýhodněnou Early bird akreditaci za 400 Kč je možné koupit do 30. června. Akreditace letos poslouží jako plnohodnotná vstupenka na fyzickou část festivalu (filmové projekce, besedy a přednášky i off-screen program) a zároveň umožní čtrnáctidenní přístup do festivalové on-line videotéky. I letos Ji.hlava prodejem akreditací podporuje smysluplný projekt. Z každé akreditace zakoupené do 30. června věnuje 50 Kč na podporu spolku Živá krajina, jehož cílem je vrátit vodu do české krajiny. Za akreditaci je možné zaplatit i více. Vše nad 350 korun poputuje na konto sbírky.

Další informace na www.ji-hlava.cz a také na festivalovém Facebooku a Instagramu.

Nové soutěže, nová ocenění

Letošní ročník nabídne i další novinky. „Po několika letech příprav překreslujeme podobu soutěžních sekcí, způsob sestavování porot i udílená ocenění. A to s cílem vzdát hold dokumentární kinematografii, která prochází obrovským rozvojem a je skutečnou energií současného filmu,“ přibližuje koncept ředitel Hovorka. Od letošního ročníku nabídne Ji.hlava ústřední soutěžní sekci, kde uvede až osmnáct filmů ve světové, mezinárodní či evropské premiéře.

Novinkou bude kromě soutěžního konceptu i změna udílení cen. Vedle hlavní Ceny pro nejlepší film ocení porotci i nejlepší kameru, střih anebo zvuk, stejně jako vyzdvihnou výjimečné formáty, například nejlepší filmovou esej. „Ji.hlava vždycky ráda objevovala odvážné tvůrce, jejichž  prostřednictvím formovala podobu současné dokumentární kinematografie. Tento charakter festivalu i samotných filmů chceme dále rozvíjet,“ říká Hovorka.

Nejlepší dokumentární kniha

Další novinkou letošního ročníku je vyhlášení Ceny za nejlepší dokumentární knihu. „Ji.hlava již tradičně zkoumá dokumentární východiska nejen ve filmech, ale i v rozhlasové tvorbě, počítačových hrách, virtuální realitě nebo divadelních projektech. Od letošního roku se zaměřujeme rovněž na literaturu, která má silný dokumentární náboj, přispívá k reflexi doby i přemýšlení o minulosti,“ vysvětluje Hovorka.

Mezi téměř třemi stovkami přihlášených titulů byly nejen knižní rozhovory a cestopisy, ale i odborné studie, básně, fotografické publikace či současná próza. „Nehledáme jen dokumentární literaturu, ale jakoukoli literaturu se silným dokumentárním, tedy osobním východiskem a originálním zpracováním,“ dodává ředitel.

Během slavnostního představení plakátu festival představil výsledky prvního kola, do kterého bylo nominováno třicet knih. Odborná komise zúží v polovině září tento výběr na deset. Na zahájení festivalu bude následně vyhlášena nejlepší dokumentární kniha roku, která bude odměněna finanční částkou třicet tisíc korun.

Ohodnoť článek

Štítky Mezinárodní festival dokumentárních filmů, Jihlava, film, festival, dokument, program, Marek Hovorka, plakát, Juraj Horváth, kniha, literatura, styl, dokumentární film, Facebook, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pojďte s námi snít, vyzývá letošní pětadvacátá Ji.hlava | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.