Nejsilnější vlna bouřek se má přehnat hlavně přes Plzeňský kraj a dále pokračovat přes střední Čechy. "Varujeme před velmi silnými bouřkami, před přívalovými srážkami, před silným větrem a před velkými kroupami," uvedl dnes odpoledne vedoucí operativní meteorologie Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem (ČHMÚ) Radek Tomšů.

Na snímku z 30. srpna 2019 jsou Václav Neužil a Martha Issová, představitelé manželů Zátopkových, při natáčení filmu Zátopek.
Filmový festival Karlovy Vary zahájí světová premiéra filmu Zátopek

Během přívalových vln může podle něho spadnout až 50 milimetrů srážek za hodinu a vítr může dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině. "Jsme v povodňové bdělosti, hladiny potoků a menších toků mohou dosáhnout druhého, výjimečně ovšem i třetího stupně," pokračoval Tomšů.

Co se týče krup, ty podle meteorologa mohou mít opravdu velký průměr. V Německu dokonce dnes varovali před pěticentimetrovými kroupami. "Nedá se vyloučit, že i u nás mohou být tak velké. Zpravidla ale ty, co padají ve večerních hodinách, už bývají menší," uzavřel Tomšů.