Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Trable pro české dovolenkáře: Tunisko na semaforu zčerná, zakáže vláda i Egypt?

Aktualizováno -
30. června 2021
15:17
Autor: Andrea Ulagová, vei, ČTK - 
29. června 2021
15:58

Od 5. července se mezi černě označené země, tedy země, kam ministerstvo zahraničí zapovídá Čechům cestovat, zařadí i jedna z nejoblíbenějších dovolenkových destinací – Tunisko. Oznámení se objevilo v tiskové zprávě ministerstva zdravotnictví a v mimořádném opatření. Cestovní kanceláře, které Blesk Zprávy oslovily, byly zprávou zaskočené, nyní uvádějí, že nabídnou změnu destinace nebo vrácení peněz. Jak řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež, cestovky zájezdy do Tuniska rušit nutně nemusí – ale cestující musí počítat po návratu s minimálně desetidenní samoizolací a dvěma PCR testy. Změna se dotkne až tisíců lidí. A Tunisko není jedinou zemí, která spadne do nejrizikovější kategorie. Už od 1.7. v ní bude také Rusko.

„Blíží se prázdniny a výrazně roste cestovatelská aktivita. Současně s tím se významně zvyšuje riziko zanesení mutací do ČR. Po poradě s Centrálním řídícím týmem a paní hlavní hygieničkou jsme se proto rozhodli zpřísnit opatření na hranicích při návratu z červených zemí,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

K této změně dochází od 1. července. Od stejného data se rozšíří kategorie zemí s extrémním rizikem nákazy (černá kategorie), kam přibude Namibie, Paraguay a Rusko. Od pondělí 5. července se pak kategorie rozšíří také o Tunisko. Toto uvádí tisková zpráva zveřejněná na webu resortu zdravotnictví.

Jak uvádí ministerstvo zahraničních věcí, „do černě označených zemí mají občané České republiky i cizinci s bydlištěm na území ČR zákaz vstupu. Výjimku mají pouze občané daných zemí a neodkladné cesty, jež byly předem oznámeny Ministerstvu zahraničních věcí ČR“. Toto opatření je zatím platné do 31. července. 

Podle Deníku N. se bude vláda ve čtvrtek na mimořádném jednání zabývat i tím, že by mezi země s extrémním rozikem zařadila také Egypt.

Změna destinace, nebo vrácení peněz

Cestovní kanceláře a agentury, které Blesk Zprávy oslovily s dotazem, co to znamená pro české turisty, byly zprávou zpočátku zaskočené. „My jsme cestovní agentura, zájezdy zprostředkováváme, nemůžeme tedy hovořit za cestovní kanceláře. Nicméně Tunisko je na sedmém místě v oblíbenosti a tato změna by se týkala téměř 1500 klientů. Celou dobu byla v Tunisku výjimka pro organizovanou turistiku. Uvidíme, s jakými instrukcemi přijdou organizátoři zájezdů ohledně přemístění Tuniska do černé barvy,“ řekla Blesk Zprávám Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia.

Petr Kostka, obchodní ředitel Exim Tours, řekl, že zatím informace o přesunu Tuniska do černé kategorie není oficiální a původní vyhláška končí zítra, cestovky tedy musí počkat na její změnu. „Až to bude oficiální informace, tak podle toho budeme postupovat, a pokud bude Tunisko v černé barvě, tak našim zákazníkům nabídneme změnu destinace, nebo vrácení peněz,“ řekl Kostka. Srovnatelná destinace je pak podle něj Bulharsko, které je cenově podobné a navíc je nyní v zelené zóně - návrat do ČR je tedy bezproblémový. 

Tunisko je podle mluvčí CK Blue Style Ilony Topolové velmi oblíbenou prázdninovou destinací českých turistů. Opatření se podle ní dotkne tisíců klientů. Postupně se CK se všemi spojuje, přednostně vyřizuje odlety v nejbližších termínech.

Blue Style podle Topolové připravuje pro zákazníky několik variant, jak náhlou změnu pravidel pro cestování vyřešit. Jejich součástí je podle ní změna destinace či vrácení peněz bez storno poplatku. „Rádi bychom také zdůraznili fakt, že tuto změnu ochranných opatření jsme nemohli nijak ovlivnit, nebyla s námi konzultována a naše iniciativa ve formě návrhů nebyla zohledněna,“ uvedla.

Resort: Samoizolace je nutná pro všechny

Že se skutečně Tunisko přesune do černě označené kategorie, potvrdila i mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpányová.

„S cestovními kancelářemi hodně komunikuje tyto záležitosti především Ministerstvo zahraničních věcí. Ověřím to tedy, aby se k nim všechny informace dostaly. Bylo to řečeno, my jsme vydali tiskovou zprávu, je to v mimořádném opatření,“ odpověděla Blesk Zprávám na dotaz, proč cestovní kanceláře o této informaci ještě netuší.

Zároveň řekla, že žádné výjimky se na cestující z Tuniska, kteří cestují s organizovaným zájezdem, vztahovat nebudou. „Samoizolace se samozřejmě týká všech, ať se vracejí z individuální cesty, nebo z organizovaného zájezdu,“ dodala mluvčí.

Papež: Ministerstvo jedná panicky

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže přesunutí Tuniska do černé barvy neznamená, že cestovky začnou zájezdy rušit.

„Pokud je země na tzv. černé listině, cestovní kanceláře nemají povinnost zájezd zrušit, jsou schopné cestu zajistit, lidem nebrání, aby cestovali, ale musí si uvědomit, že po návratu do Česka je čekají restrikce,“ upozornil Papež a dodal, že včera jednal s ministry vnitra, zdravotnictví i zahraničí, včetně premiéra Babiše.

Asociace podle něj dlouhodobě usiluje o to, aby se Česko řídilo při označování zemí jako Německo Instutitem Roberta Kocha (německý spolkový ústav pro kontrolu a prevenci nemocí, pozn. red.).

„Pokud má v Německo nějakou zemi v černé barvě, neznamená to, že lidé do dané země nemohou, ale po návratu mohou dobrovolně podstoupit karanténu, ale mohou ji zrušit PCR testem,“ vysvětluje Papež s tím, že vládní představitelé jsou změně označování zemí nakloněni. Zatím se ale musíme řídit tím, co vydává Ministerstvo zdravotnictví ČR. „Ministerstvo jedná u některých zemí panicky, na základě čísel, která jsou z velkých měst, vzdálených od turistických letovisek. Navíc v Tunisku turisté zůstávají hlavně v resortech, přicházejí do styku jen se zaměstnanci hotelu,“ uzavírá Papež.

I podle jedněch z největších CK Fischer a Exim Tours vláda postupuje nesystémově a pravděpodobně docílí jen toho, že Češi budou na dovolenou cestovat z okolních zemí, například z Německa.

Co je třeba splnit po návratu z „černé země“?

Cestující z černě označených zemí musí před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání hraniční kontrole.

Před zahájením cesty do ČR cestující musí disponovat písemným potvrzením poskytovatele zdravotních služeb o negativním výsledku antigenního testu (max. 48 h od odběru) nebo písemným potvrzením akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu (max. 72 hodin od odběru). Stejně tak musí cestující disponovat potvrzením o rezervaci na RT-PCR test na přítomnost SARS-CoV-2, který bude proveden do 24 hodin od vstupu na území České republiky, a mít toto potvrzení připraveno pro hraniční kontrolu.

Po vstupu na území ČR se nejdříve 10. den, nejpozději však 14. den se podrobit RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2, pokud orgán ochrany veřejného zdraví výjimečně nerozhodl jinak. Do doby výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 je nutná samoizolace.

Video  Mohamed Ali Toumi  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

 

 

 

kamia ( 29. června 2021 21:18 )

Letos neměla vláda dovolit cestovat do těchto rizikových zemi

jajas ( 29. června 2021 19:42 )

77fuqas: Tak to by asi byla u Ferdy pořádná diskuse! On teď Ferda bude provokovat. Bude ukazovat jak je happy a free a přitom je nasrděný jak nikdy, protože měl o svém životě jinou, lepší představu. Chtěl být důležitý, kecat ve sněmovně, mít spoustu ženských a peněz.....byl by prostě svým pánem. No a teď....prd!

Anifa ( 29. června 2021 19:35 )

No a až přijedou a budou pozitivní budou chtít od státu zvýšenou nemocenskou, ošetřovné a ještě budou nadávat na vládu

Anifa ( 29. června 2021 19:33 )

On nebude mít nikdy dost, vůbec mu nejde o klienty, jen o své zisky a vždy to bylo tak

Anifa ( 29. června 2021 19:31 )

Přesně tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa