Hlavní obsah

Anglie si poradila s Němci. Posledními čtvrtfinalisty jsou Ukrajinci

Praha
Aktualizováno

Anglie porazila Německo 2:0 a je ve čtvrtfinále fotbalového ME. Prvního gólu na šampionátu se v londýnském Wembley dočkal kapitán domácích Harry Kane. Vítěz se utká ve čtvrtfinále s Ukrajinou, která přemohla Švédy 2:1 v prodloužení.

Foto: Carl Recine, Reuters

Angličan Harry Kane se raduje z gólu proti Německu, v pozadí Declan Rice.

Článek
Fotogalerie

Angličané oplatili Německu semifinálovou porážku z domácího Eura 1996 v penaltovém rozstřelu. Tehdy jako jediný neproměnil současný trenér Albionu Gareth Southgate.

V sobotním čtvrtfinále v Římě jeho výběr narazí na lepšího z dvojice Švédsko - Ukrajina. Jejich souboj je na programu dnes večer.

Joachim Löw odkoučoval poslední zápas na lavičce Německa. Už v březnu se rozhodl, že v roli hlavního trenéra po 15 letech u týmu skončí. Nahradí ho Hans-Dieter Flick.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

V 86. minutě přidal pojistku Kane, který se hlavou položil do centru střídajícího Grealishe. Kapitán Albionu se ve čtvrtém utkání na turnaji trefil poprvé. Anglie neprohrála desáté utkání za sebou, během nichž inkasovala jedinkrát.

O historickém postupu týmu Andreje Ševčenka mezi nejlepších osm týmů šampionátu rozhodl v první nastavené minutě prodloužení v Glasgow hlavičkující Arťom Dovbyk.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Skóre otevřel ve 27. minutě Olexandr Zinčenko, tři minuty před před koncem první půle však vyrovnal Emil Forsberg. Švédové hráli od 98. minuty bez vyloučeného Marcuse Danielsona.

Klíčová branka v čase 120:37 byla druhou nejpozději vstřelenou brankou v dějinách Eura. Rekord dosud drží Turek Semih Sentürk, který v roce 2008 vstřelil branku Chorvatům po 121 minutách a jedné sekundě.

Ukrajina se do čtvrtfinále dostala poprvé v historii, sedmnáctileté čekání Švédů na postup mezi nejlepších osm týmů ME se ještě prodlouží.

Čeští fotbalisté měli v Praze v rámci přípravy na sobotní čtvrtfinále s Dánskem v Baku volnější den. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého netrénovali a místo toho je čekaly regenerace a doplňkové sporty. Reprezentanti si také na videu rozebrali nedělní vítězné osmifinále s Nizozemskem a od středy se už začnou chystat na Dány.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále:
Anglie - Německo 2:0
Branky: 75. Sterling, 86. Kane
Švédsko - Ukrajina 1:2 PP
Branky: 43. Forsberg - 27. Zinčenko, 120.+1 Dovbyk
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
5 - Ronaldo (Portugalsko),
4 - Schick (ČR), Benzema (Francie), Forsberg (Švédsko),
3 - Wijnaldum (Nizozemsko), Lukaku (Belgie), Lewandowski (Polsko), Seferovic (Švýcarsko), Sterling (Anglie),
2 - Immobile, Locatelli, Pessina (všichni Itálie), Dolberg, Mähle, Poulsen (všichni Dánsko), Morata, F. Torres, Sarabia (všichni Španělsko), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Depay, Dumfries (oba Nizozemsko), Shaqiri (Švýcarsko), Perišič (Chorvatsko), Havertz (Německo), T. Hazard,
1 - Meunier, De Bruyne (všichni Belgie), Holeš (ČR), Weghorst (Nizozemsko), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic, Baumgartner, Kalajdzic (všichni Rakousko), Moore, Ramsey, C. Roberts (všichni Wales), Pandev, Alioski (oba Severní Makedonie), Guerreiro, Jota (oba Portugalsko), Linetty (Polsko), Gosens, Goretzka (oba Německo), Insigne, Chiesa (oba Itálie), Embolo, Gavranovic (oba Švýcarsko), Pohjanpalo (Finsko), Škriniar (SR), Claesson (Švédsko), Oršič, Pašalič, Modrič, Vlašič (všichni Chorvatsko), Griezmann, Pogba (oba Francie), Fiola, Ádám Szalai, Schäfer (všichni Maďarsko), Azpilicueta, Laporte, Oyarzabal (všichni Španělsko), Kahveci (Turecko), Braithwaite, Damsgaard, Christensen (všichni Dánsko), Mirančuk, Dzjuba (oba Rusko), McGregor (Skotsko), Kane (Anglie), Dovbyk, Zinčenko (oba Ukrajina).
Program mistrovství Evropy ve fotbale:
Čtvrtfinále:
2. července: 18:00 Švýcarsko - Španělsko (Petrohrad) - ČF1,
2. července: 21:00 Belgie - Itálie (Mnichov) - ČF2,
3. července: 18:00 ČR - Dánsko (Baku) - ČF3,
3. července: 21:00 Ukrajina - Anglie (Řím) - ČF4.
Semifinále:
6. července: 21:00 vítěz ČF2 - vítěz ČF1 (Londýn) - SF1,
7. července: 21:00 vítěz ČF4 - vítěz ČF3 (Londýn) - SF2.
Finále:
11. července: 21:00 vítěz SF1 - vítěz SF2 (Londýn).

Reklama

Související témata: