Souboj gigantů. Světlík s Komárkem se znovu střetnou o podíly ve Vítkovicích

Světlíkem ovládané vedení Vítkovic na  červencové valné hromadě navrhuje zdvojnásobení kapitálu.

Světlíkem ovládané vedení Vítkovic na červencové valné hromadě navrhuje zdvojnásobení kapitálu. Zdroj: Vítkovice Heavy Machinery

Hlavní menšinový akcionář, KKCG Industry Karla Komárka, návrh na zvýšení kapitálu považuje za šikanózní.
Vedení Vítkovic, které kontroluje průmyslník Jan Světlík, na  červencové valné hromadě navrhuje zdvojnásobení kapitálu, respektive jeho zvýšení o zhruba 133 milionů korun.
Světlík řeší spory o Vítkovice s Komárkem již šestnáct let.
4
Fotogalerie

Miliardový spor o ostravské Vítkovice vstupuje do dalšího dějství. Management pozůstatku někdejšího byznysového impéria, společnosti Vítkovice, opět navrhuje zvýšení základního kapitálu, čímž menšinové vlastníky staví před nepříjemnou volbu. Buď se na zvýšení kapitálu budou podílet a koupí si nově emitované akcie, anebo si stávající podíly nechají rozředit. Hlavní menšinový akcionář, KKCG Industry Karla Komárka, považuje návrh za šikanózní.

Vedení Vítkovic, které kontroluje průmyslník Jan Světlík, na  červencové valné hromadě navrhuje zdvojnásobení kapitálu, respektive jeho zvýšení o zhruba 133 milionů korun. Odůvodňuje to nutným vypořádáním závazků za účelem stabilizace ztrátové firmy, která nedávno prodělala krach dvou klíčových dcer.

„Těžko uvěřit, že akcionáři nezaznamenali problémy, které Vítkovicím způsobil konkurz Vítkovic Power Engineering či konkurz Vítkovice Heavy Machinery. I v loňském roce jsme museli kvůli opětovnému konkurzu VHM vytvořit opravné položky na své pohledávky vůči této společnosti,“ reaguje na kritiku z řad minoritních akcionářů mluvčí společnosti Eva Kijonková s tím, že rozhodnutí o dalším konkurzu VHM padlo loni v létě. 

Komárkovi právníci však situaci nahlížejí jinak. Obchodní praktiky a chování pana Světlíka podle nich záměrně poškozují minoritní akcionáře. „Pan Světlík přichází s návrhem zvýšit základní kapitál společnosti Vítkovice z důvodu nutnosti vypořádání závazků firmy. Již ale zapomíná poznamenat, že pohledávky drží společnost psaná na jeho dlouholetého právníka Rostislava Dolečka,“ cituje oficiální vyjádření ke sporu mediální zástupkyně skupiny Dana Dvořáková.

„V praxi se nejedná o nic jiného, než další poškození minoritních a drobných akcionářů společnosti,“ doplnila. Jak bude dál KKCG postupovat, neuvedla s odůvodněním, že strategická rozhodnutí skupina dopředu nezveřejňuje.

Právníci KKCG také upozorňují, že Světlík po drobných a minoritních akcionářích žádá, aby do firmy nalili další peníze, navzdory tomu, že firma prokazatelně vlastní majetky v miliardových hodnotách. To potvrzuje i poslední výroční zpráva. Dlouhodobý hmotný majetek měl na konci loňského roku hodnotu 2,8 miliardy, jen pozemky firma vyčíslila na téměř miliardu.

KKCG proto zvýšení kapitálu vnímá jako snahu o tunelování firmy. „Jan Světlík je jediný, kdo dostane vložené peníze do nových akcií zpět v okamžiku, kdy firma zaplatí pohledávky firmě, kterou vlastní jeho právník,“ uzavírá Dvořáková podle níž hrozí, že Světlík se stejným požadavkem na doplnění kapitálu může přicházet opakovaně každý rok.

Samotné vedení Vítkovic nařčení z tunelování zásadně odmítá, další zvyšování základního kapitálu ale nevylučuje. „Nevidíme na tom nic špatného. Všichni akcionáři mají zachováno právo přednostního úpisu akcií, a tak si mohou zachovat svůj podíl ve společnosti. Všem dáváme možnost podpořit společnost v dalším rozvoji,“ reaguje na výtky mluvčí Vítkovic Kijonková. Vítkovice už podle ní mají rozpracovaných několik developerských projektů.

Jak na návrh zareagují zhruba tři tisíce drobných akcionářů, podle zainteresovaných hráčů nelze příliš předjímat. Dosud ale podle KKCG drží zhruba tři procenta firmy a zředění jejich podílu by tedy nic neznamenalo. Rozhodne tedy reakce Komárkovy skupiny, která kontroluje dvanáct procent.

V případě, že KKCG odmítne navýšit základní kapitál, Světlík po nákupu nových akcií zvýší svůj podíl nad devadesát procent, což mu umožní legálně dokoupit zbylé podíly minoritářů a zcela ovládnout Vítkovice. Dosud ostravský podnikatel spolu se spřízněnými osobami vlastní podle KKCG minimálně 80, spíše 85 procent. On sám uvedl, že jako fyzická osoba drží pouze zhruba 72 procent akcií a že vytěsnění minoritářů není na stole.

Světlík řeší vlastnické spory o Vítkovice už šestnáct let, kdy byli podílníky společnosti také podnikatelé David Beran a Petr Novotný. Oba se tehdy rozhodli prodat své podíly Komárkovi. Světlík si ale na jejich podíly nárokoval předkupní právo, a proto se o ně strhla obří právní bitva.

Není náhodou, že před pěti lety to byly právě Komárkem ovládané společnosti, které rozjely insolvenční řízení na zadlužené vítkovické dcery. Tyto insolvence následně odstartovaly rozpad Světlíkova holdingu, při němž ostravský průmyslník přišel o nejcennější části vítkovické skupiny.

Vítkovice ostravského podnikatele Jana Světlíka byly svého času největší strojírenskou skupinou v Česku, když se roční tržby blížily hranici 20 miliard korun. Skládaly se ze tří desítek firem, v nichž pracovalo 7,5 tisíce lidí. Po krachu několika firem však nastal dominový efekt a z impéria se zachovala jen malá část. Loni firma vykázala další konsolidovanou ztrátu, když před zdaněním prodělala zhruba čtvrt miliardy korun. Na konci roku zaměstnávala 319 lidí.