Mistrovství Česka Hry Plamen ovládli v Jihlavě mladí hasiči z Bludova

O víkendu 26. – 27. června 2021 hostila Jihlava Mistrovství České republiky hry Plamen. Celkem 15 družstev mladých hasičů (jednalo se o desetičlenná družstva) se během dvou soutěžních dnů utkalo v pěti disciplínách – štafetě dvojic, štafetě 4 x 60 m s překážkami, štafetě CTIF, požárním útoku CTIF a požárním útoku. 


Slavnostního zahájení MČR hry Plamen se zúčastnili např. hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Shrek, náměstek primátorky statutárního města Jihlava Martin Laštovička či ředitel HZS Kraje Vysočina plk. Jiří Němec. Mladé sportovce pozdravil i Jan Slámečka, starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

První disciplínou na programu MČR hry Plamen byla štafeta na 4 x 60 m s překážkami, ve které závodníci překonávají kladinu, bariéru nebo břevno, přenáší hasicí přístroj a zapojují hadice do rozdělovače. Velmi vyrovnaný závod ovládla štafeta SDH Zderaz (Pardubický kraj) v čase 38,79 s. Na druhém místě doběhly hned dvě štafety ve shodném čase 39,09 s a shodou okolností to byly obě štafety SDH Bludov (Olomoucký kraj). Třetí příčku obsadila štafeta z SDH Horní Hradiště (Plzeňský kraj) s časem 40,41 s.

V závodě dvojic se nejvíce dařilo dvojici z SDH Bludov, která závod ovládla v čase 47,98 s. Druhá doběhla dvojice z SDH Hájov (Moravskoslezský kraj) v čase 49,39 s, třetí příčka za čas 49,81 s vybojovala dvojice SDH Horní Hradiště.

Po prvním dni byl v čele průběžného pořadí SDH Bludov. O celkovém vítězi se ale rozhodovalo v neděli ve zbývajících třech disciplínách.
Nedělní soutěžní klání odstartovala štafeta CTIF, v níž devět závodníků postupně plní úkoly na jednotlivých úsecích (např. překonání žebříkové stěny, lehkoatletické překážky, přenášení hadice v nosiči či hasicího přístroje nebo zapojování hadic na rozdělovač a proudnici). Štafetu CTIF ovládlo družstvo SDH Bludov s časem 66,90 s před družstvem SDH Zderaz (70,94 s) a třetím v pořadí družstvem SDH Hájov (71,47 s).

Druhou nedělní disciplínou byl požární útok CTIF, který se zaměřuje především na technickou zručnost, kolektivní součinnost a koordinaci celého týmu. Na medailové příčky se probojovaly pouze ty týmy, které požární útok CTIF zvládly v čase pod 45 s. I tuto disciplínu ovládli závodníci SDH Bludov (40,45 s). Druhou příčku si časem 44,02 s zajistili mladí hasiči z SDH Hájov, třetí příčka patří reprezentantům SDH Horní Hradiště, kteří CTIF požární útok zvládli v čase 44,67 s.

Poslední disciplínou, která celé mistrovství uzavřela, byl nejen závodníky velmi oblíbený požární útok. Časem 21,74 s se blýskli závodníci SDH Zderaz, kteří tak zaslouženě v této disciplíně zvítězili. Druhou příčku si časem 21,72 s zajistili hasiči z Horního Hradiště, na třetím místě pak požární útok dokončil Bludov s časem 22,75 s.

Průběžné vedení po prvním soutěžním dni udrželi i v neděli mladí hasiči z SDH Bludov a stali se tak mistry České republiky ve hře Plamen pro rok 2021. Druhé místo vybojoval SDH Horní Hradiště, bronzovou příčku na letošním MČR obsadil SDH Hájov.

 


Na své MČR se chystá také hasičský dorost, který se o medaile utká v termínu 3. – 5. července 2021 v Zábřehu na Moravě, podrobnosti k chystaným závodům naleznete na webu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. 

(sporty-cz.cz, SportovníListy.cz, foto: archiv SH ČMS)