Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Zelená Bratislava má co nabídnout. Navštivte perlu projektu #ObjavUdržateľnéSlovensko

Ilustrační foto: Depositphotos

Bratislava není jen místem, kde pulzuje život, byznys a zábava. Nabízí i zelené oddychové zóny uprostřed metropole. Co si hlavní město Slovenska připravilo pro milovníky přírody?

Parky a zahrady

V nejznámějších bratislavských parcích a zahradách si můžete dát pauzu při objevování turistických atrakcí města. Jejich historie sahá až do 18. století, a tak se Bratislava pyšní nejstarším veřejným parkem ve střední Evropě – Sadem Janka Krála. Ten je oblíbeným místem pro sportovce, ale i rodiny s dětmi. Kromě aktivního oddychu se na nedalekém nábřeží Dunaje často konají různé kulturní akce.

Sad Janka Krála. Foto: se svolením VisitBratislava

Mezi nejvýznamnější zahrady patří barokní zahrada Bratislavského hradu postavená podle návrhu architekta Marie Terezie. Za příjemně stráveným časem, třeba při opékání s přáteli, pak vyrazte k Železné studánce, která patří k nejoblíbenějším rekreačním lokalitám. Funguje zde i sedačková lanovka, která nabízí krásný výhled. Kochat se exotickými rostlinami nebo voňavým rozáriem s desítkami druhů růží pak můžete v botanické zahradě.

Horský park nebo oblíbené Městské lesy jsou z centra snadno dostupné. Vyzkoušet ale můžete i novinky a vychutnat si třeba panorama z nové rozhledny.

Nábřeží Dunaje. Foto: se svolením VisitBratislava

Relax v přírodě nedaleko centra

Slovenská metropole nabízí i relax u vody. Vydejte se na procházku po nábřeží anebo obdivujte okolí z lodní paluby. Jedinečný pohled se vám naskytne také při projížďce po mezinárodní cyklotrase Eurovelo 6. Během horkých dní se můžete osvěžit nebo si zasportovat v rekreačních oblastech okolo jezer přímo ve městě.

Městské lesy skrývají tři domky na stromech. Foto: se svolením VisitBratislava

Na území městských částí Bratislavy se nacházejí i chráněné lokality, kde si přijdou na své zejména milovníci fauny a flóry. Ti mohou poznávat přírodu podél naučných stezek v přírodních oblastech Dunajské luhy, Devínské kobyle a v povodí řeky Moravy. Kromě turistických cílů ale Zelená Bratislava nabízí i „kochací“ cyklotrasy nebo třeba pozorování ptáků.

Článek vznikl v rámci projektu #ObjavUdržateľnéSlovensko.

Související články

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Vydejte se na cesty s Petrem Niklem. Zachytil kouzlo každodennosti

Inspirace z knihovny: Vydejte se na cesty s Petrem Niklem. Zachytil kouzlo každodennosti

Po delší odmlce se vracíme s oblíbenou rubrikou Pozitivní kniha. Tentokrát vám přinášíme tip na…