Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Oslavte to. Žijeme jen jednou, radoval se po ukrajinském postupu Zinčenko

Za historický úspěch, který se už nemusí opakovat, označili ukrajinští fotbalisté postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Svěřenci Andreje Ševčenka udolali brankou Arťoma Dovbyka v prodloužení Švédsko 2:1 a poprvé v dějinách se dostali mezi osm nejlepších týmů. V sobotu se od 21:00 střetnou v přímém přenosu ČT sport s favorizovanou Anglií, ale ani jí se nebojí.

Olexandr Zinčenko se raduje z branky
zdroj: Reuters autor: Robert Perry

"Je to historický úspěch a moje rada každému zní: Oslavte to. Žijeme jen jednou a tyhle momenty už se nemusí nikdy opakovat," řekl Olexandr Zinčenko. "Jsem strašně hrdý na to, že jsme celé zemi i Evropě dokázali, že si zvládneme jít za svými cíli."

Právě čtyřiadvacetiletý záložník Manchesteru City otevřel ve 27. minutě tvrdou ranou skóre. Švédové sice ještě do poločasu vyrovnali zásluhou Emila Forsberga, v prodloužení však museli hrát bez vyloučeného Marcuse Danielsona.

Početní výhodu pak Ukrajinci využili ve 121. minutě, kdy si na Zinčenkův centr naskočil Dovbyk a hlavičkou rozhodl o postupu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Ukrajina

"Tohle musí být osud. Nemám slov, jak bych to jinak popsal," prohlásil Dovbyk. "Prostě to vyplynulo ze hry. Trenér mi řekl, že bych mohl týmu pomoci a ať čekám na svou šanci. Radil mi, ať jsem celou dobu v jejich pokutovém území a čekám na správný moment," popsal trefu šťastný střelec.

Pro útočníka Dnětropetrovsku šlo nejen o první gól v seniorské reprezentaci, ale také v čase 120:37 o druhou nejpozději vstřelenou brankou v dějinách Eura. Rekord drží Turek Semih Sentürk, který v roce 2008 vstřelil branku Chorvatům po 121 minutách a jedné sekundě. "Neberu se ale jako hrdina. Sice mi to teď každý říká, ale já se musím vrátit na začátek."

Postup do čtvrtfinále byl pro Ukrajince o to větším zadostiučiněním, neboť po základní skupině čelili kritice. V úvodní fázi porazili jen Severní Makedonii 2:1, jinak prohráli s Nizozemskem (2:3) i Rakouskem (0:1). Do vyřazovacích soubojů postoupili jako jediný tým se třemi body díky lepšímu skóre na úkor Finů nebo Slováků.

"Oba týmy hrály velmi dobře a byl to zajímavý zápas. Nikdo nechtěl prohrát, takže to bylo drama do konce. Myslím, že díky tomuto výkonu a odhodlání nás teď bude celá země milovat," uvedl Ševčenko.

Jeho svěřence čeká ve čtvrtfinále silná Anglie, která vyřadila Německo. Jejich utkání se odehraje v Římě v sobotu. "Je to skvělý tým. Má širokou lavičku a perfektní trenérský štáb, ale síla mužstva nás neděsí. Naopak by nás měla motivovat, protože ve fotbale je stejně jako v životě možné vše. Budeme hrát srdcem, abychom našim fanouškům dali ještě větší důvod k oslavě," dodal Ševčenko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články