V areálu českokrumlovského pivovaru vznikne návštěvnické centrum i dvě muzea

30. červen 2021 11:30

Obnovený renesanční palác matky Petra Voka, ukázka života v podzámčí i kopie hospody z počátku 20. století. To všechno najdou turisté už příští rok na podzim v českokrumlovském pivovaru. Investor tam obnovuje část rozlehlého areálu.

„Tady bude, troufám si říct, nejkrásnější prostor. Vybourali jsme příčku a odhalila se krásná renesanční síň s klenbami z 16. století. Je teorie, že tu byla kdysi kaple,“ ukazuje stavbyvedoucí a bývalý českokrumlovský průvodce Oto Šrámek v jedné z místností zchátralého pivovaru.

„Potom mi asi nejvíc učarovalo, když jsem vstoupil do ohromného krovu. Původní trámy, původní vazby z 16. století,“ dodává.

Obnova takového komplexu je podle něj velkým dobrodružstvím pro historiky i projektanty. Nacházejí zde spoustu objevů, ale i kuriozit. „Víme třeba, že támhleten otvor byl zazděný přesně 28. listopadu 1933. Zedníci nechali láhev šaratice a v češtině psaný vzkaz,“ vypráví Oto Šrámek.

Obnova čtyř památkově chráněných budov bývalého pivovaru Eggenberg vyjde na 260 milionů korun. Společnost Centrum Český Krumlov tady vybuduje zázemí pro návštěvníky i dvě muzea.

„Středobodem celé expozice bude život v podzámčí. Přistupovali jsme k tomu tak, že tady máme kláštery, což je církevní stavba, zámek, kde se pohybovala šlechta, a my se chceme zaměřit na život měšťanstva,“ vysvětluje předseda představenstva Karel Vavroušek.

Čtěte také

Opravované budovy jsou na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Historicky nejcennější je renesanční palác hraběnky Anny z Rogendorfu, matky Petra Voka a Viléma z Rožmberka.

„Chceme posílit to, že objekty mají zachovanou technologii, která je unikátní. Objekt varny bude zaměřen spíš na pivovarskou kulturu, to znamená kultura hospody, šantán, kabaret,“ doplňuje Karel Vavroušek.

Podle starosty Českého Krumlova Dalibora Cardy půjde rozsahem i významem o nové velké turistické lákadlo v podzámčí. „Pivovar vedle krásně zrekonstruovaných klášterů byl trochu ostudou. Nové město je významná součást Krumlova, je to vlastně celé podhradí, které se začalo budovat se vznikem klášterů. Celé to zapadá do stejného konceptu, takže myslím, že až to bude úplně hotové, bude to unikát,“ popisuje.

Investor chce v budoucnu v areálu vybudovat i hotel a wellnes. Posledních pět let tady funguje krumlovský minipivovar, který nahradil Eggenberg.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související