reklama

Celkem Správa železnic evidovala kvůli noční bouřce téměř stovku mimořádností, které buď zastavily, nebo omezily provoz, řekla ČTK mluvčí. Většinou šlo o popadané stromy přes koleje či na trakční vedení. Aktuálně je asi nejvíce problémů na trati z Havlíčkova Brodu do Veselí nad Lužnicí, kde jsou stromy přes koleje na několika úsecích.

Obnovit se ráno podařilo provoz mezi Zábřehem na Moravě a Červenkou, což je koridor z Olomouce na Prahu. Po 08:00 se vlaky po jedné traťové koleji rozjely také na havlíčkobrodské trati, tedy z Brna přes Havlíčkův Brod do Prahy, kde je nyní kvůli výlukám klíčová odklonová trasa. "Druhá kolej bude zprovozněna až v průběhu zítřka (čtvrtka), protože je tam spadlá trolej a poškození je tam větší," uvedla mluvčí. Z dalších hlavních tratí jsou podle ní problémy už jen mezi Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm, kde je provoz zastaven.

Na trati 225 z Havlíčkova Brodu do Veselí nad Lužnicí je zastavena doprava například mezi Havlíčkovým Brodem a Kostelcem u Jihlavy, dále mezi stanicemi Jihlava město a Rantířov či v úseku Veselí nad Lužnicí a Jindřichův Hradec. Některé rychlíky musely České dráhy odřeknout, za osobní vlaky nasazuje v omezeném rozsahu náhradní autobusovou dopravu.

Ve východních Čechách nejezdí vlaky stále v úseku Choceň - Týniště nad Orlicí, v Jihočeském kraji pak mezi stanicemi Rybník a Lipno nad Vltavou. Tyto výluky by měly podle webu ČD skončit dnes.

Podle mluvčí Správa železnic evidovala k ránu 95 mimořádností, které zastavily nebo omezily provoz. Vedle pádů stromů se železničáři potýkali také s poruchami zabezpečovacího zařízení, s nánosy bahna, kamení v kolejišti nebo výpadky napájení po bouřkách. Nejvíc byly zasaženy jižní Čechy, Plzeňský kraj a Vysočina.