Ryan Ding ze společnosti Huawei říká, že nepřetržité inovace přinášejí světlo do budoucnosti každého odvětví

Na veletrhu MWC Barcelona 2021 vystoupil výkonný ředitel a prezident společnosti Huawei Carrier BG Ryan Ding s hlavním projevem nazvaným Inovace: přinášení světla do budoucnosti. Ve svém projevu Ding uvedl, že inovace v oblasti informačních a komunikačních technologií se stávají klíčovým motorem globální ekonomiky a jejich hodnota přesahuje rámec telekomunikačního odvětví. Aktuální inovace zejména u sítí páté generace (5G) přinesou větší hodnotu operátorům, odvětví informačních a komunikačních technologií i globální ekonomice, a přinesou tak světlo do budoucnosti každého odvětví.

Více než telekomunikace: Inovace v odvětví informačních a komunikačních technologií se stávají klíčovou hnací silou ekonomiky

Ding uvedl, že pandemie vytvořila nový normál, v němž je digitální ekonomika hnací silou světového hospodářství. Infrastruktura informačních a komunikačních technologií, která je základem digitální ekonomiky, hraje stále důležitější roli. Ding zmínil, že hodnota informačních a komunikačních technologií nyní přesahuje rámec telekomunikačního průmyslu a má transformační dopady na globální ekonomiku jako celek.

V zemích, kde se 5G rozvíjí rychleji, zaznamenali operátoři rychlejší růst příjmů a tyto země mají také celkově lepší digitální infrastrukturu. Například v Číně bylo za necelých 18 měsíců nasazeno více než 820.000 základnových stanic 5G a čínští operátoři dosáhli v prvním čtvrtletí letošního roku 6,5% nárůstu příjmů a jejich čistý zisk se zvýšil o 5,6 %. Rychlý rozvoj digitální infrastruktury, který je poháněn technologií 5G, přinese čínské ekonomice v příštích pěti letech 1,9 bilionu eur. Stejné příběhy se odehrávají také v Jižní Koreji a Evropě.

Více než jen konektivita: Inovace sítí 5G umožňují operátorům dosáhnout obchodního úspěchu

Vzhledem k tomu, že telekomunikační infrastruktura je v éře 5G základním kamenem digitální ekonomiky, hrají nyní operátoři důležitější roli než kdy dříve.

Ding řekl: „V současné době je hlavním cílem operátorů v oblasti 5G dosáhnout obchodního úspěchu na spotřebitelském trhu, trhu domácností a v rámci průmyslu, a to prostřednictvím inovací v oblasti zavádění sítí, rozvoje trhu a optimalizace provozu."

„Na spotřebitelském trhu neznamená 5G jen vyšší rychlost internetu, ale přináší také nové zážitky a novou hodnotu. Někteří provozovatelé už dosáhli prvních obchodních úspěchů."

Podle Dinga existují tři kroky, které může operátor podniknout, aby uspěl na spotřebitelském trhu sítí 5G. Prvním z nich je urychlení zavádění 5G, a to cíleným plánováním sítí a investic na základě přesných poznatků o oblastech s vysokou hodnotou, klíčových scénářích a potenciálních uživatelích. Druhým krokem je urychlení migrace uživatelů na síť 5G a posledním je vytvoření flexibilních cenových modelů.

V současné době se 5G používá ve více než 1000 projektech ve více než 20 průmyslových odvětvích včetně ocelářství a těžebního průmyslu, kde umožňuje bezpečnější a efektivnější výrobu. Čínští operátoři dosáhli velkého pokroku a vstupují do fáze, kdy se jim daří využívat prvních úspěchů a replikovat je ve velkém měřítku.

„Ze zkušeností čínských operátorů jsme se dozvěděli, že úspěch 5G ve firmách závisí na třech faktorech," řekl Ding. „Za prvé, výběr správných odvětví. Operátoři by měli při výběru cílových odvětví zohlednit čtyři faktory: poptávku, cenovou dostupnost, replikovatelnost a technickou proveditelnost. Za druhé, definování rozsahu vaší nabídky. Operátoři mohou sloužit jako poskytovatelé sítí, kteří nabízejí koncové služby připojení. Mohou také sloužit jako poskytovatelé cloudových služeb nebo dokonce jako systémoví integrátoři, kteří poskytují komplexní integrační služby. Různé role vyžadují různé dovednosti a přinášejí různou obchodní hodnotu. Za třetí, navrhování inovativních obchodních modelů. To je klíčové pro zopakování úspěchu v implementaci 5G ve firmách ve velkém měřítku."

Během pandemie roste poptávka po domácím širokopásmovém připojení, což zvýraznilo výhody 5G s technologií FWA, která umožňuje rychlé nasazení a bezkontaktní provoz a údržbu. Operátoři na Blízkém východě dosáhli pozoruhodného obchodního úspěchu tím, že přijali FWA jako hlavní součást využití 5G.

Více než jen obchod: Společnost Huawei pokračuje v inovacích, aby podpořila udržitelnost v celém odvětví

„Úspěch 5G vyžaduje především síť, která poskytuje skvělý uživatelský zážitek. Tím se ve společnosti Huawei řídíme," řekl Ding. Společnost Huawei uvedla na trh nejlehčí a nejvýkonnější řešení s technologií Massive MIMO, které spotřebovává méně energie. Jeho přenášení a instalaci zvládne i jedna osoba, což urychluje nasazení sítě. Díky optickému křížovému propojení (OXC) společnosti Huawei může jeden subrack nahradit devět skříní, které jsou obvykle potřeba. Má čtyřikrát větší kapacitu, ale spotřebuje o 95 % méně energie. Řešení Super Uplink 5G od společnosti Huawei kombinuje výhody frekvencí 2,1 GHz a 3,5 GHz a zvyšuje kapacitu uplinku a pokrytí uvnitř budov. Toto řešení poskytuje špičkovou rychlost uplinku přes 450 Mbit/s, což stovkám uživatelů umožnilo živě přenášet dubnový maraton v čínském Sia-menu v rozlišení 4K pomocí chytrých telefonů vybavených podporou 5G.

Podle Dinga společnost Huawei v zájmu podpory ekologických modelů rozvoje a uhlíkové neutrality neustále inovuje svá zařízení, pracoviště i sítě. Co se týká zařízení, společnost Huawei používá komponenty s vyšší energetickou účinností, aby její hardwarové platformy byly co nejefektivnější. Zjednodušená řešení společnosti Huawei na úrovni pracovišť pomáhají provozovatelům snížit spotřebu energie a ušetřit za elektřinu a za nájem. Z hlediska sítí pak společnost Huawei uvedla na trh řešení pro úsporu energie pro více pásem podporující více sítí. Toto řešení může snížit spotřebu energie v bezdrátových sítích, aniž by došlo ke snížení jejich výkonu. Díky inovativnímu řešení společnosti Huawei mohou zařízení 5G pracující v nízkých i vysokých pásmech sdílet jednu skříň, a spotřebovávají tak méně energie. Pokud jde o úsporu energie u vícepásmových zařízení, cílem společnosti Huawei je, aby jedna plus jedna bylo méně než jedna.

Spolupráce na vytvoření ekosystému a vývoj 5G pro lepší budoucnost

V závěru své přednášky Ding zdůraznil, že vývoj 5G vyžaduje neustálé inovace. Například v oblasti 5G pro firmy je třeba rychleji koordinovat standardy 5G s průmyslovými standardy. Využití 5G by také mělo být integrováno do hlavních výrobních procesů podniků, aby jim pomohlo v digitalizaci, a staly stát se inteligentnějšími společnostmi. Současně synergie mezi 5G, cloudem a výpočetní technikou dále rozšíří hranice podnikání operátorů a vytvoří prostor pro nový růst. Inovace 5G je nepřetržitý proces. Společnost Huawei věří, že inovace přinesou světlo do budoucnosti.

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/1553935/image_5005966_40339249.jpg

KONTAKT: Ling Tchao, taoling1@huawei.com

Klíčová slova Čína-komunikace-firmy-Huawei

Oblast
Asie, Austrálie (as)

Kategorie
IT, telekomunikace

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.