Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Mýtus Bílé hory i kyberpunkový rauš Williama Gibsona

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 1. července 2021

Článek

● Esej historika Jana Rychlíka o mýtu Bílé hory; proč je nesprávné vnímat stavovské zřízení jako jakousi „raně novověkou demokracii“, jak se interpretace bitvy i následné staroměstské exekuce měnila v průběhu staletí a jak mohl vypadat vývoj společnosti, kdyby na Bílé hoře zvítězila vojska českých stavů?

● Rozhovor spisovatelky Kateřiny Tučkové s architektem a urbanistou Gabrielem Kurtisem o ohrožené brněnské Mosilaně, posledním továrním areálu, jenž připomíná minulost „moravského Manchesteru“; proč industriální památky čelí nezájmu vlastníků, úřadů i veřejnosti, co prozrazují o našem vztahu k minulosti a čím můžou obohatit současnou městskou krajinu?

Foto: Profimedia.cz

Papež František při požehnání Urbi et orbi o Velikonocích 2018

● Sloupek Apoleny Rychlíkové o papeži Františkovi, odvážném a nenápadném radikálovi, který se snaží měnit církev důrazem na křesťanské hodnoty, jako jsou láska či starost o bližní; čím se František tolik liší od obránců „konzervativních hodnot“ mezi českými katolíky?

● Text Karla Veselého o kyberpunkové trilogii amerického spisovatele sci-fi Williama Gibsona; jak vypadá opojný kyberprostor ovládaný umělou inteligencí, který Gibson ve svém románu stvořil už v polovině 80. let, a jak si s ním poradili tuzemští překladatelé?

● Krátké glosy o dvou nových knihách; jsou to Plamen Leonarda Cohena a Básně a povídky Jana Zábrany

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám