Zastupitelé odmítli dotaci 50 milionů na opravu nádraží na Moldavě
Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Moldava – Jestliže na konci loňského roku svitla nádraží na Moldavě naděje na jeho opravu, ve středu 29. června na zasedání zastupitelů velmi rychle zhasla. Alokovanou dotaci ve výši 50 miliónů korun na opravu moldavského nádraží představitelé obce odmítnou. Podle vyjádření starostky Moldavy, Lenky Novákové, jsou podmínky finanční pomoci v rámci programu Brownfield přísné a nesplnitelné.

Dotace ve výši 50 miliónů korun, která by pokryla náklady na opravu moldavského nádraží z celých 95 procent, tak propadne. Ministerstvo v rámci jejího schválení přitom muselo zamítnout dva jiné programy. Představitelé obce o svém rozhodnutí dotaci nepřijmout ministerstvo navíc dosud neinformovali. Přitom už na minulém zastupitelstvu starostka Lenka Nováková uvedla, že vedení obce zrušilo výběrové řízení na dodavatele projektové dokumentace.

Dotaci pro Moldavu se podařilo zajistit prostřednictvím Nadačního fondu Moldavská dráha / Teplický Semmering. Podle vyjádření zástupců fondu na stránkách Krušnohorských novin, mohou hrát v rozhodnutí obce roli i osobní zájmy některých zastupitelů. Cituji: „Zastupitelé Jakub Pěkný (majitel s nádražím sousedícího turistického komplexu - penzionu Florian a Restaurace U Hanky), Jaroslav Pok a Iveta Boudišová (majitelé hotelu Ján), stejně jako starostka Lenka Nováková a čerstvě jmenovaný místostarosta Vojtěch Kužel dali 6. dubna 2021 projektu rekonstrukce nádraží "stop".“

Starostka jako jeden z argumentů dotaci nepřijmout ve středu uvedla, že by obec musela do konce roku předložit stavební povolení, což není možné stihnout. Na to zareagoval bývalý starosta Michal Cuc, který se zeptal, proč se otázkou nádraží nikdo dva a půl měsíce nezabýval. Starostka kontrovala vysvětlením, že se vzhledem k pandemii nekonalo zasedání zastupitelstva obce.

Zastupitel Jakub Pěkný poznamenal, že bylo rozhodnuto dotaci nepřijmout a nemá smysl se otázkou dál zabývat. Starostka Lenka Nováková v závěru jednání prohlásila, že obec nádraží opravit chce. Ovšem, jak řekla: „postupně, menšími kroky, a ne tak zatěžujícím krokem a za takových podmínek.“ Odstoupení od dotace 50 miliónů korun na opravu moldavského nádraží zastupitelé nakonec odhlasovali. Proti byl pouze Michal Cuc a hlasování se zdržela Eva Kardová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru