Dílnu Reuse centra Ostrava využívají i klienti Čtyřlístku

30.06.2021 17:39

V červnu odstartovala spolupráce Reuse centra Ostrava, jehož provozovatelem je odpadová společnost OZO Ostrava, a ostravského centra pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek. Dílna, v níž se klienti Čtyřlístku pustili do výroby vyvýšených záhonů z prken vyřazených přepravních palet, je běžně k dispozici veřejnosti.

Dílnu Reuse centra Ostrava využívají i klienti Čtyřlístku
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Nápad využít dílnu v Reuse centru Ostrava a něco praktického v ní vyrobit se zrodil v hlavách Radka Wagnera, zaměstnance reuse centra společnosti OZO Ostrava, a jeho maminky Marie Moučkové, pracovnice Čtyřlístku. A tak se začátkem června do reuse centra vypravila první skupinka klientů Čtyřlístku, konkrétně šlo o obyvatele domku v Uhrově ulici v Heřmanicích. V centru na ně čekalo perfektně připravené pracoviště s pracovními stoly, rukavicemi, lazurou i opracovanými prkny a hlavně zdejší zaměstnanci ochotní kdykoliv poradit i pomoci,“ říká Vladimíra Kaločová ze Čtyřlístku a dodává, že do dokončených vyvýšených záhonů už mohli obyvatelé domku v Uhrově ulici nakonec s pomocí Radka Wagnera zasadit rostlinky rajčat, která jim přinesl z domova.

Pravidelné návštěvy klientů Čtyřlístku v Reuse centru Ostrava pokračují a rozvíjí se i další spolupráce obou subjektů. „Veřejná dílna je však k dispozici každému, kdo doma nemá prostor, nebo nářadí na opravy, případně obojí,“ připomíná Vladimíra Karasová ze společnosti OZO Ostrava.

Reuse centrum Ostrava se těší čím dál většímu zájmu veřejnosti. „Máme už stabilní klientelu a noví zájemci o opětovné použití darovaných věcí stále přibývají. Jen za prvních pět měsíců letošního roku, z nichž ale skoro celý březen a duben bylo z důvodu koronavirové pandemie zavřeno, si zde lidé vybrali 16 828 předmětů, od hrnků a talířů až po skříně. Na konto veřejné sbírky na zeleň tak přispěli částkou bezmála 350 tisíc korun. A od začátku fungování reuse centra, které bylo otevřeno v září roku 2020, bylo na konto sbírky připsáno už neuvěřitelných 562 138 korun,“ akcentuje Karasová.

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí

„Naše pracoviště zaměřené na opětovné používání věcí se v červnu prezentovalo v Praze na druhém ročníku konference Reuse centra jako jeden ze zakládajících členů České federace nábytkových bank a reuse center. Jsme zde v roli odborného garanta, který během deseti měsíců provozu centra nasbíral cenné zkušenosti, o něž se může podělit. Ostatně poměrně často se na nás obracejí kolegové z jiných tuzemských odpadových společností i zástupci měst, abychom jim poradili při zakládání reuse centra,“  zmiňuje Karasová další důležitý mezník historie Reuse centrum Ostrava.

Přínos členství ve zmíněné federaci Vladimíra Karasová spatřuje především ve sdílení zkušeností s ostatními reuse centry a ve zkvalitnění komunikace mezi nimi.

Reuse centrum Ostrava se před pár dny prezentovalo také v Ostravě na Festivalu v ulicích a předposlední červnový den se v rámci doprovodného programu uspořádalo debatní akci pro veřejnost s ochutnávkou a workshopem s názvem Udržitelná domácnost. Reuse centru Ostrava se prostě daří!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …