Na TUL se rozběhly promoce. Často znělo téma online výuky

IMG_5632-2.jpg
Společná radost absolventů FUA. Pro mnohé přišla slavnostní tečka za studiem po několika měsících čekání. Foto: Adam Pluhař, TUL

Fakulta umění a architektury odstartovala letní běh promocí na Technické univerzitě v Liberci. Mnozí absolventi čekali kvůli epidemické situaci na slavnostní zakončení svého studia půl roku.

Pro diplomy si v úterý do zaplněné univerzitní auly přišlo 48 absolventů FUA. Po složení slibu byli promováni bakaláři, bakaláři umění, inženýry architekty a magistry umění.

„Studenti byli během roku hlavně online. O to je společný sdílený zážitek větší oproti letům, kdy se potkáváme běžně ve škole. Po těch koronavirových omezením si možnosti uspořádat zase promoce ještě víc vážíme,“ řekl děkan Fakulty umění a architektury TUL Osamu Okamura.

Už v únoru ukončila studium Výtvarného umění – Tvorby ve veřejném prostoru Eliška Látalová. „Bála jsem se, že už promoce nebudou, čekala jsem na ně půl roku. Těšila jsem se, je to takové hezké oficiální zakončení,“ zmínila Eliška Látalová.

Ve středu promovalo 85 absolventů dvanácti studijních programů Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM). Děkan fakulty Zdeněk Plíva všem připomněl, jak online forma výuky ztížila už tak náročné studium. „Probíjeli jste se úskalími výuky způsobem, který nemá v historii našeho školství obdobu. Museli jste opustit dosavadní návyky a hledat nové cesty k osvojení dovedností a na dálku přesvědčovat učitele o tom, že příslušnou látku zvládáte na úrovni vysokoškolského vzdělání. Právě tím jste možná více než znalostmi předvedli, že jste připraveni na něco jiného, než jen na skládání zkoušek,“ pronesl děkan FM Zdeněk Plíva.

„Musel jsem například víc plánovat čas. A třeba učit se doma statistiku pro mě bylo hrozné. Mnohonásobně horší než když se to učíme ve škole. Ve třídě člověk dostane lepší zpětnou vazbu než po internetu. Ten navíc často padá nebo se seká,“ zmínil absolvent informatiky Tomáš Mejzr.

Absolventi si jako již tradičně odnesli během promocí několik ocenění. Cenu MATLAB za nejlepší diplomovou práci v celouniverzitní soutěži TUL získal Tomáš Rompotl z FM. Tématem jeho práce byl Řídicí systém stroje pro broušení plošných materiálů. Autora nejlepší diplomové práce odměňuje společnost Humusoft částkou 10 tisíc korun.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce