Rozpadající se Arnoldovu vilu zachrání oprava. Se sousední vilou Tugendhat ji propojí zahrada

Secesní Arnoldova vila v Brně si má i po plánované rekonstrukci za necelých 120 milionů korun zachovat autenticitu. Úplně nové tak bude v budově pouze zázemí pro návštěvníky. Úkolem je dům jako kulturní památku konzervovat, řekl ve středu architekt Zdeněk Přibyl. Arnoldova vila byla v roce 2010 prohlášena kulturní památkou, v současnosti ale patří mezi ty nejvíce ohrožené.

„Nic jsme nezměnili. Pouze v místech, kde byly dříve koupelny, jsme vestavěli toalety pro návštěvníky. Navrhli jsme také interiér multifunkční místnosti tak, aby zapadal do původního stylu,“ sdělil Přibyl.

Kromě samotné rekonstrukce vily v ní nově vznikne Centrum dialogu, které bude určeno lidem se zájmem o architekturu a historii 19. až 21. století. V prostorách budovy budou výstavy, vzdělávací, badatelské i volnočasové programy na toto téma a stálá expozice věnovaná dějinám architektury a osobě Josefa Arnolda. Další část pak přiblíží historii vilové kolonie v Brně nad Lužánkami.

Arnoldova vila patří mezi nejohroženější památky
Zdroj: Monika Hlaváčová/ČTK

Chátrající vila stojí v sousedství památky UNESCO

V plánu je i revitalizace zahrady. Díky tomu se Arnoldova vila propojí se sousedními vilami Tugendhat a Löw Beer. Celkově se spojí dvě lokality, Lužánky a Černá Pole. Zpřístupnit by se také měla část vnitrobloku mezi ulicemi Drobného a Černopolní v podobě nového parku. Pro venkovní akce bude sloužit pobytová louka, kterou architekti plánují na místě současné tělocvičny.

„V rámci doprovodných programů budeme organizovat komentované prohlídky a architektonické procházky po okolí vily. Výstavní programová náplň bude založena zejména na krátkodobých výstavách v hlavních multifunkčních prostorách vily,“ řekl Pavel Ciprian, ředitel Muzea města Brna, které má památkově chráněnou vilu ve správě. Tyto prostory budou vhodné i pro přednášky nebo workshopy a přestěhuje se do nich také Studijní a dokumentační centrum vily Tugendhat.

Brno na opravu Arnoldovy vily získalo dotaci z takzvaných norských fondů ve výši 38,5 milionu korun. Dotaci je možné čerpat do dubna 2024, kdy musí být celý projekt dokončen.

Ve vile do roku 2013 fungovala školka, od té doby je prázdná a chátrá
Zdroj: Monika Hlaváčová/ČTK