V opiovém doupěti. Z pamětí amerického detektiva Léona Cliftona

Příběh s názvem V opiovém doupěti patří k nejlepším příhodám mistra převleků. Talentovaný, statečný a chladnokrevný detektiv Clifton pomáhá newyorskému policejnímu řediteli v pátrání po čínských zlosynech a jejich přisluhovačích. V příběhu se dozvíme například i to, že „každý Číňan jest již od přírody lstivý a majitelé opiových doupat jsou jimi dvojnásobně“. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Soukup
Připravila: Alena Heroutová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2003
Hudební spolupráce: Pavla Schönová

Více než třísetsvazková (v bibliografii se uvádí celkem 312 pokračování) série příběhů detektiva Léona Cliftona začala vycházet někdy kolem roku 1910 a stala se synonymem „brakové“ literatury. Autorství tohoto cyklu je dodnes záhadou – za jednoho z možných původců je považován učitel Alfons Bohumil Šťastný (30. června 1866 - 24. března 1922), autor stovek titulů populární četby.

Před první světovou válkou vycházely „Cliftonky“ u karlínského nakladatele R. Storcha pod názvem Detektivní novely dle zápisků amerického detektiva Léona Cliftona. Ve dvacátých až čtyřicátých letech vydával Paměti Léona Cliftona nakladatel V. Palán, opět jeden sešitek týdně. Neznámý autor vytvořil řadu originálních, sveřepě vyprávěných děl s nezaměnitelnou poetikou.

O ladění cliftonovských detektivek vypovídají barvité názvy jednotlivých příběhů; citujme několik barvitých příkladů: Černá rota, Detektiv v úzkostech, Travič svých žen, Tři hodiny v plamenech, Krvavý masopust oregonský, Clevelandský „Smrtihlav“, Hotel U dvanácti mrtvých, Tajemství rodinné hrobky, Černý kapitán, Cliftonův přítel – vrah, Zazděný detektiv, Prodavači mrtvol, Černá loď na jezeře Huronském, Smrt defraudanta Merlina, Černá vlajka nad přístavem, Tajnosti soukromého sirotčince, V osidlech nihilistů, Londýnské příšery... Vyprávění o Cliftonových dobrodružstvích je vskutku zběsilé: jazykově pokleslé i pestré, bláznivé, plné strašlivých jazykových klišé i neotřelých scén surreálného přesahu...

autoři: Alena Heroutová , tur
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.