Tornádo poničilo sklepy i vinice, přesný rozsah zjistí vinaři v průběhu roku

Zničené sklepy, vybavení pro výrobu vína, rozbité lahve a poničené vinohrady. Tornádo minulý čtvrtek kromě obydlí lidí nešetřilo ani sklepy a vinice místních vinařů. Škody sčítají postupně, někteří mají poničený i vlastní dům a v takovém případě má bydlení před vínem přednost. Vyplývá to z reakcí několika dotázaných vinařů z Hrušek, Lužice, Moravské Nové Vsi i Mikulčic.

"Provoz, kde jsme víno vyráběli, prakticky neexistuje. Zničených je deset plastových nádob na 20 000 litrů, ale naštěstí byly prázdné. Ve stodole popadaly štíty, můj odhad je že až 1000 lahví s vínem bude rozbitých. Oba sklepy mají spadlou střechu, chlazení je rozbité i další vybavení," vyjmenoval Petr Marada, majitel Vinařství Marada z Mikulčic.
Byl kontrolovat vinohrady a ani tam jej počasí neušetřilo. Čtyři hektary jsou poškozené z poloviny, pět hektarů ze třiceti procent. Pár dní předtím je poškodily také kroupy. Uvidíme, jak to dopadne," poznamenal. Dřív, než začne řešit škody na podnikání a rostlinách, musí zajistit rodině střechu nad hlavou. "Na domě nemáme střechu a jsou spadlé oba štíty. Takže teď řeším bydlení, to má přednost," podotkl Marada.
Další mikulčické vinařství, Maláník-Osička, zachytilo tornádo jen okrajově. Ohrožuje jej výpadek elektřiny, který má trvat až dva měsíce. "Vinohrady jsou poničené kroupami a dobité těmi předměty, které tornádo neslo. Zatím nelze říct, jestli letos něco sklidíme a otázka je i příští rok. Ale sebralo to jen část střechy, vůbec se to nedá srovnávat s okolím. Beru to tak, že se nic nestalo. Vždyť sousedům to vzalo celý dům nebo mají rozhodnutí o demolici," uvedl Vladimír Osička z vinařství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down