Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Šumperské knihovnice v době koronaviru provedly generální úklid

01. července 2021 - 14:13

Zpět na seznam článků

Pandemie se podepsala na počtu v knihovně registrovaných čtenářů

Šumperské knihovnice v době koronaviru provedly generální úklid

Městská knihovna T. G. Masaryka zdroj foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Více než dva měsíce je již otevřena Městská knihovna T. G. Masaryka, od předposledního květnového pondělí je opět v provozu nejen Literární kavárna, ale i veřejný internet, který mohou zájemci využívat bezplatně patnáct minut, a čtenáři mají k dispozici také několik studijních míst v čítárně.

Bez jakýchkoli omezení pak probíhá registrace čtenářů. „Pravidelně sledujeme, zda se do knihovny vracejí naši uživatelé, zda si obnovují registrační poplatky. Letos jsme mohli plně otevřít až v polovině dubna, což je období, kdy i v minulosti docházeli čtenáři v delších intervalech, neboť začínají trávit čas venku, třeba na svých zahrádkách. Tento fakt se spolu s protikoronavirovými opatřeními podepsal i na statice,“ říká ředitelka knihovny Kamila Šeligová.

Městská knihovna T. G. Masaryka zdroj foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce tak zaznamenaly letos knihovnice od začátku ledna do konce května zhruba třicetiprocentní pokles zaregistrovaných čtenářů. „Nejvíc se bohužel pokles počtu neobnovených registrací a nově registrovaných čtenářů projevil v půjčovně pro děti a mládež. Poplatek zde má oproti loňsku zaplaceno zatím jen asi šedesát procent dětí,“ přibližuje letošní statistiku Šeligová.

Celou situaci podle ředitelky knihovny poznamenalo, že základní a mateřské školy nemohly docházet do knihovny na pravidelné besedy a knihovnické lekce. „Velmi dobře spolupracujeme s učitelkami na prvních stupních základních škol, které se zapojily do projektu Poprvé do školy, poprvé do knihovny. V rámci této akce každoročně získáváme hodně nových čtenářů. Věříme tedy, že v září se situace vrátí k normálu a návštěvnost jak půjčovny pro dospělé, tak pro děti a mládež bude obdobná jako v předchozích letech,“ doufá ředitelka.

Městská knihovna T. G. Masaryka zdroj foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Vzápětí připomíná, že registrovat se lze nejen osobně přímo v knihovně, ale zájemci se mohou rovněž obrátit e-mailem na vedoucí oddělení služeb čtenářům Vladěnu Daňkovou (vdankova@knihovnaspk.cz). V e-mailu je třeba uvést jméno a příjmení, bydliště, datum narození a kontaktní e-mailovou adresu. Na základě těchto údajů knihovna zájemce zaeviduje do systému a zašle mu číslo bankovního účtu pro zaplacení čtenářského poplatku.

Od počátku pandemie v březnu loňského roku byla Knihovna TGM pro veřejnost zcela uzavřena celkem šedesát pracovních dnů. V té době proběhla revize knihovních fondů, během níž prošly rukama knihovnic  více než 83 tisíce svazků a přes dva tisíc CD. Knihovnice se rovněž věnovaly aktualizaci knihovního fondu, dohledávaly knihy z revize, řadily fond ve skladech, abecedně a tematicky přeřazovaly celou knihovnu a také připravovaly metodické materiály pro kulturní akce určené školám a školkám na nadcházející školní rok. Kromě toho nakupovaly a katalogizovaly knihy a zpracovávaly roční statistiku devadesáti knihoven, jež Knihovna TGM metodicky řídí. Během uzavření rovněž proběhla dezinfekce a generální úklid všech prostor knihovny.

Městská knihovna T. G. Masaryka zdroj foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Masarykovo výdejní okénko, které knihovna loni otevřela, fungovalo od 23. listopadu do 27. prosince a poté od 15. února do 9. dubna, mezi tím se knihy půjčovaly bezkontaktně. „Zájem o bezkontaktní výpůjčku byl velký, denně jsme v průměru nachystali sto třicet objednávek,“ říká Kamila Šeligová.

Vybrat si knihy přímo mezi regály mohli čtenáři od 12. dubna, kdy se opět otevřely obě půjčovny, mimo provoz ovšem zůstaly čítárna, Literární kavárna, WC a veřejný internet. Otevřít plně tyto služby mohla knihovna 24. května.

Autor: red., S.Singerová - mus, zdroj foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

Městská knihovna T. G. Masaryka          zdroj foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.