Dnes Úterý - polojasno 24°C
Zítra Středa - obcasny-dest 21°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Máme kritický nedostatek dárců krve, stěžuje si pražská nemocnice a prosí lidi o pomoc
Darování krve. Foto: Jan Puci

Máme kritický nedostatek dárců krve, stěžuje si pražská nemocnice a prosí lidi o pomoc

Fakultní transfuzní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze  (FTO VFN) se v současnosti potýká s kritickým nedostatkem transfuzních přípravků. Situace je o poznání horší než v předchozích obdobích. Důvodem je mimo jiné obnovení plánované péče a odložených operací, ale také doba dovolených a únava lidí po dlouhém lockdownu. Darování krve přitom nebrání ani prodělané onemocnění covid-19 či očkování proti koronaviru.  

„V současné době je situace vážnější než v předchozích obdobích, v květnu a červnu. Tehdy jsme také měli menší zásoby, ale nyní je situace opravdu kritická. Lidé odjíždí na dovolené a mladí lidé se nechávají očkovat, to vše dohromady zřejmě přispívá k tomu, že je dárců výrazně méně,“ vysvětluje Daniela Dušková, primářka FTO VFN Praha. 

Dalším důvodem je podle ní i fakt, že si lidé zvykli během pandemie zůstávat více doma a pohybovat se v určité sociální bublině, a nyní je pro ně asi psychicky náročnější někam dojet a rychle reagovat na výzvy. „Návrat k době, kdy jsme dárce nemuseli doslova prosit, aby přišli, asi ještě chvíli potrvá,“ uvažuje Dušková. 

Aktuální nedostatek transfuzních přípravků napříč prakticky celou Českou republikou má ještě jeden důvod. Nemocnice usilují o co nejrychlejší obnovení plánované péče a snaží se dohnat zákroky, které musely odložit. 

Nezbytnou podmínkou obnovení operativy je právě zajištění transfuzních přípravků. „Transfuzní přípravky mají ale omezenou dobu použitelnosti, nelze tedy vytvářet velké zásoby předem,“ sděluje důvody současné situace Lucie Langmeierová z FTO VFN a primářka Dušková. 

„Potřeby našich pacientů ve Všeobecné fakultní nemocnici stále zvládáme. Ovšem situace se blíží k bodu, kdy by mohl nastat problém a my bychom museli začít odkládat plánované zákroky znovu. Aby taková situace nenastala, opravdu prosíme všechny dárce, aby neváhali a přišli darovat,“ dodává. Na osm týdnů se ve VFN zkrátil i interval mezi jednotlivými odběry krve. 

Nemoc covid-19 a očkování nejsou překážkou 

Pacienti se v tuto chvíli nemusí obávat, že by v případě potřeby nebyli ošetřeni nebo jim lékaři odložili termín plánované operace z důvodu nedostatku krve. Ovšem s ohledem na kapacitu VFN je potřeba počty odběrů a krevních zásob vrátit na běžnou úroveň, kdy jsou pracovníci Fakultního transfuzního oddělení schopní denně připravit 150 až 200 nejrůznějších transfuzních přípravků určených k léčbě nemocných včetně rekonvalescentní plazmy pro pacienty s koronavirem. 

Prvodárci tvoří asi 10 procent z celkového počtu dárců. „Přijít může každý zdravý člověk od 18 let věku,“ vysvětluje Langmeierová s tím, že problémem není ani očkování či prodělaná nemoc covid-19. 

Pokud dárce prodělal koronavirus, měl by mít ukončenou izolaci a být po ochranné lhůtě. U nemoci s lehčím průběhem stačí dva týdny po ukončení izolace, pokud byl průběh závažnější, doporučuje se alespoň jeden měsíc. Zdravotní stav každého dárce se posuzuje individuálně. U očkování záleží na typu vakcíny. Obecně lze říct, že dárce může 28 dní po očkování přijít darovat krev. Například u vakcíny Pfizer/BioNTech, která je v Česku velmi častá, stačí pauza pouhých 7 dní po aplikaci každé dávky. 

Při každém odběru, který trvá zpravidla 4 až 8 minut, je odebráno 450 mililitrů krve. Asi polovina odebrané krve se použije v operačních oborech, ať již při plánovaných výkonech nebo při úrazech a náhle vzniklém krvácení, například při krvácení do zažívacího traktu nebo u žen po porodu.


Autor: Jan Puci

Praha 6 se letos poprvé připojila ke Světovému dni včel

Včera ve 23:41

Instalace včelích úlů na střeše Polikliniky Pod Marjánkou a v parku Ladronka, memorandum s Včelařským spolkem či výstava ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinské republiky. To jsou aktivity, kterými se letos městská část Praha 6 poprvé připojí ke Světovému...

Módní přehlídka z píseckého víkendu módy a designu 2024

Včera v 17:17

Písecký víkend módy a designu 2024 nabídl místním i návštěvníkům z celé republiky jedinečnou módní přehlídku udržitelných módních značek a designérů a design market složený z kvalitních výběrových produktů.

V bytě na sídlišti Antala Staška byla nalezena mrtvá žena

19. května 2024 ve 22:37

V neděli odpoledne bylo v bytě v krčské ulici Fillova na sídlišti Antala Staška nalezeno tělo mrtvé dvaatřicetileté ženy. Policisté zjišťují, za jakých okolností k tragédii došlo. Přesnou příčinu určí pitva. Podle serveru aktu.cz je příčinou smrti nešťastná...

Festival otevřených budov zaznamenal více než 103 tisíc návštěv

19. května 2024 ve 21:26

Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha – dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy...

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

19. května 2024 v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

19. května 2024 v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Očkování zvířat osob bez domova

18. května 2024 v 15:07

V areálu noclehárny Michle proběhne 22. května od 9 do 11:30 hodin již tradiční očkování zvířat osob bez domova.

Další články
Nahoru