Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: Snem Štefana Baloga je otevřít gymnázium

Do pořadu Desetiminutovka Plus si tentokrát Jarmila Balážová pozvala manažera romského stipendijního programu organizace ROMEA Štefana Baloga. Ten nyní dokončuje studium biologie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Vzdělání považuje za naprosto zásadní. Právě proto vede v organizaci ROMEA stipendijní program, který pomáhá romským sociálně znevýhodněným studentům.

Balog působil na Úřadě vlády ČR, kde pracoval v sekci lidských práv v Kanceláři Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a také na Ministerstvu zdravotnictví. „Práce na Úřadu vlády a Ministerstvu zdravotnictví mi daly znalost toho, jak jednat s úřady a státními institucemi a obrněly mě trpělivostí,“ říká v rozhovoru pro ROMEA TV Štefan Balog.

„Když jsem viděl, čím vším ti studenti musí procházet a jak se musí denně obhajovat, tak mi z očí spadly růžové brýle a začal jsem si uvědomovat, že ti studenti mají problémy, kterým čelí každý den,“ vysvětluje v rozhovoru pro ROMEA TV, proč se rozhodl pracovat pro stipendijní program.

Stále se podle něj stává, že se romští studenti setkávají s pochybnostmi či nedůvěrou. „Jeden náš teď už bývalý stipendista jel před dvěma lety ve vlaku, a když průvodčí ukázal k jízdence slevovou kartičku, nevěřila mu a myslela si, že ji vyrobil na tiskárně,“ přibližuje jeden z příkladů pro ROMEA TV Balog.

Kromě stipendia a další podpory může organizace ROMEA studentům zprostředkovat i odborné stáže. „Máme možnost propojit studenty s budoucími zaměstnavateli. Pokud bude mít student všechny potřebné předpoklady, mohou ho i zaměstnat, “ uvádí v rozhovoru pro ROMEA TV Štefan Balog. Jeho snem je otevřít gymnázium, ve kterém by působil jako ředitel a zároveň vyučoval biologii.

AUDIO VERZE NA SPOTIFY


Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon