Hlavní obsah

Testování dětí na dvou táborech po sobě může být problém

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysvědčení ještě ani nevychladlo a některé děti už balí ruksaky na tábor. Nezbytnou podmínkou je stejně jako loni povinnost prokázat se negativním testem na covid. Ačkoliv se ministerstvo zdravotnictví dohodlo s Českou radou dětí a mládeže na několika variantách, organizátoři táborů nemusejí uznávat všechny.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

V Pardubicích ve středu děti podstoupily PCR test, který potřebují před odjezdem na tábor. Magistrát jim zajistil volné sloty v testovacím centru u nádraží.

Článek

„Pořadatel si může zvolit, jaké testování bude akceptovat. Je motivovaný, aby vyžadoval spolehlivější PCR test i tím, že nebude muset zajišťovat přetestování dítěte během tábora,“ vysvětlil Právu Aleš Sedláček, předseda rady. Tímto směrem se vydalo i vedení Domu dětí a mládeže v Českých Budějovicích.

Organizátoři mohou dětem uznat při nástupu na tábor antigenní test, PCR test, ale také samotest přímo na místě

U kratších táborů jim sice stačí antigenní test z certifikované laboratoře, na desetidenní pobyty v přírodě však vyžadují pouze negativní PCR.

Další pomoc po tornádu: Děti mohou jet zdarma na tábor, aby rodiče měli čas na odklízení škod

Domácí

„Dávali jsme to vědět rodičům dostatečně dopředu, aby si to mohli naplánovat, když je tu možnost dvou PCR testů za měsíc zdarma,“ vysvětlila ředitelka domova Hana Korčáková.

Úhrada testů jde z veřejného pojištění, z něhož se hradí jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně.

Vedle PCR testu starého maximálně sedm dní mohou organizátoři podle platných nařízení dětem uznat při nástupu i tři dny starý antigenní test, samotest na místě nebo potvrzení o negativním testu ze školy.

V takovém případě je však nutné po týdnu všechny znovu otestovat, což může být organizačně složitější.

Ministerstvo mění podmínky, testování dětí na táborech bude mírnější

Domácí

V jihlavském domově dětí a mládeže se proto dohodli se soukromou laboratoří na hromadném testování před odjezdem dětí i v průběhu pobytu.

„Tuto službu jsme rodičům nabídli striktně, protože jsme chtěli všechny děti otestovat. Zatím to všichni kvitovali. Je to podle nich lepší řešení, nemusejí nic zařizovat,“ popisuje Vilibald Prokop, ředitel Domu dětí a mládeže Jihlava. I v tomto případě budou testy hrazeny z pojištění.

Samotesty někde neuznávají

Svízelná je situace pro ty, kteří posílají děti na několik táborů za sebou. Paní Lenka posílá syna v pondělí na pětidenní pobyt, po kterém hned nastupuje na další čtrnáctidenní. Dva bezplatné antigenní testy v jednom týdnu udělat nelze a přes víkend nestíhá zajistit PCR test, aby výsledek přišel ještě před odjezdem na tábor. Zpravidla se na něj čeká dva dny.

Řešením může být zaplatit si test z vlastní kapsy nebo samotest na místě.

„Ve výjimečných případech se můžeme domluvit i na této variantě. Snažíme se vyjít vstříc všem, aby mohli odjet na tábor. Máme případy, kdy děti jedou na dva tábory za sebou, a tam by ty lhůty na přetestování nevycházely,“ potvrzuje situaci Prokop.

Děti ve škole v přírodě zvracely, zasahovali záchranáři

Krimi

Ne všude ale samotesty uznávají. „Pokud jede dítě na dva po sobě jdoucí tábory a pořadatel navazujícího tábora bude požadovat PCR test, je nutné dítě vyzvednout o den až dva dříve a jet do oficiálního testovacího místa,“ radí šéf rady mládeže Sedláček.

Pokud si musí dítě udělat druhý antigenní test v jednom týdnu, nezbývá podle něj než si ho zaplatit.

„Cena je regulována ministerstvem zdravotnictví a testy by měly být tudíž dostupné,“ dodává. V polovině června ji resort pro samoplátce stanovil na maximálně 201 korun za antigenní test, PCR i s odběrem stojí nejvýše 814 korun. V lékárnách je AG test k sehnání od několika desítek do 120 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám