ČSSD hledá místo pro ministra Tomana, ve hře je i Vysočina

Mezi sociálními demokraty se mluví o možnosti nasadit do parlamentních voleb na Vysočině ministra zemědělství Miroslava Tomana.

„Slyšel jsem o tom, ale dost o tom pochybuji. Kraj Vysočina má schválenou kandidátku členskou základnou se samostatnou volbou Jiřího Běhounka lídrem kandidátky,“ uvedl krajský předseda ČSSD Petr Krčál.

Podle Krčála by se na změně kandidátky muselo shodnout celé zhruba padesátičlenné předsednictvo ČSSD, nikoliv pouze užší grémium strany.

Proti dosazení ministra Tomana jako lídra kandidátky ČSSD mluví i stálá obliba Jiřího Běhounka u voličů. „Jiří Běhounek jako lídr dělá výsledky o třetinu lepší, než je celostátní průměr stranických kandidátů,“ podotkl starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Šmarda je dvojkou kandidátky ČSSD hned za lídrem Jiřím Běhounkem.

„Nic není ukončeno, vyloučit nelze nic. Kandidátky již bude řešit předsednictvo ČSSD. Na Vysočině je uzavřeno,“ vzkázal místopředseda ČSSD Jiří Běhounek.

Miroslav Toman 2013.JPG

Ministr Toman se narodil do rodiny ministra zemědělství Štrougalovy vlády z osmdesátých let.

V červnu 2013 přijal nabídku od Jiřího Rusnoka stát se ministrem zemědělství v jeho vládě. Prezident Miloš Zeman jej do funkce jmenoval 10. července 2013.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval v Ústeckém kraji jako lídr Strany práv občanů – Zemanovci, ale neuspěl. Má dobré vztahy prezidentem Milošem Zemanem.

Dne 18. května 2018 jej schválilo předsednictvo ČSSD jako kandidáta na post ministra zemědělství ČR v menšinové vládě s hnutím ANO. Zároveň prohlásil, že je jakožto nestraník připraven stát se členem ČSSD. Dne 22. června 2018 ho premiér Andrej Babiš navrhl na post ministra zemědělství ČR v nově vznikající vládě a dne 27. června 2018 jej prezident Miloš Zeman do této vlády jmenoval.

V únoru 2019 podal přihlášku do ČSSD. Členem se stal až v srpnu 2020. Délku přijímacího řízení zdůvodnil administrativními problémy.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů