Close search

3 tipy, jak být podle vědců šťastný. A není to dvojnásobný plat

Freepik Zdroj: Freepik

Světová zpráva o štěstí ukázala, že Češi jsou na 18. místě ze všech zemí, kde bylo štěstí měřeno. To není špatné, pokud bereme v úvahu pandemii. Průzkum ale zjistil také něco jiného, tři věci, které dělají lidi skutečně šťastnými.

Finsko bylo již počtvrté v řadě nejšťastnější zemí světa a v závěsu se za ním drží další severské země jako Finsko a Dánsko. Jak to vlastně dělají? Mark Travers vydoloval ze Světové zprávy o štěstí pro magazín Psychology Today tři věci, které jsou zásadní k dosažení pocitu štěstí.

Laskavost nade vše

A dokonce i nad peníze. Data ukazují, že lidé jsou šťastnější ve společnostech, kde existuje vysoká míra důvěry. Součástí zmiňované zprávy byla totiž hypotetická otázka: „Představte si, že jste ztratili peněženku nebo kabelku, která obsahovala 200 dolarů. Uveďte, s jakou pravděpodobností si myslíte, že by vám byly všechny peníze vráceny, pokud by je našel někdo, kdo bydlí poblíž.

Lidé, kteří si myslí, že se jim ztracená peněženka vrátí se všemi penězi, jsou na stupnici štěstí 0 až 10 šťastnější přibližně o 1 bod. Vědci odhadují, že laskavost nebo shovívavost má více než dvojnásobnou váhu v porovnání třeba s dvojnásobným zvýšením platu. Ne že by na příjmu nezáleželo, ale život v důvěryhodné společnosti má na štěstí větší vliv.

Jak je důležité míti práci

Pokud cítíte, že má vaše existence smysl, je to dobré pro vaši psychickou pohodu. A jedním ze zdrojů, které tento pocit podporují, je zaměstnání. To je ostatně druhým schodkem ke štěstí. Není proto velkým překvapením, že nezaměstnaní lidé vykazují výrazně nižší úroveň štěstí a výrazně vyšší úroveň úzkosti a deprese než jednotlivci se zaměstnáním, a klidně i částečným úvazkem. Životní spokojenost zaměstnaných lidí byla na stupnici od 0 do 10 vyšší přibližně o 1,2 bodu.

A v době pandemie to platí dvojnásobně. Podle Světové zprávy o štěstí země, které udržely své lidi v zaměstnání, vykazovaly větší kolektivní psychickou odolnost.

S tím také souvisí věci, které nás v práci dělají šťastnými a představují pomyslný třetí pilíř štěstí. Pokud bychom měli vybrat jenom čtyři faktory pracovního štěstí, budou to - sounáležitost, flexibilita, pocit naplnění a účelnost. Kolik z nich pociťujete vy?

Zdroj informací: Psychology Today: 3 Happiness Tips From This Year's World Happiness Report

Nejčtenější články