Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Na počátku byla role balicího papíru. Zázrak (s)tvoření je oživlá a hravá koláž

Kultura

  15:00
PRAHA - Umělecký šéf Laterny magiky Radim Vizváry uvedl jako první inscenaci svého šéfování půvabnou pohybově-výtvarnou hříčku s názvem Zázrak (s)tvoření, která je určena malým i velkým divákům, hodinová metráž je i pro ty nejmenší optimální.

Papírový svět Radima Vizváryho. foto: PATRIK BORECKÝ

Podle inscenace se zdá, že na počátku nebylo slovo, ale role bílého papíru. Z něj a fantazie lze postavit svět a zabydlet ho – a v něm také doslova z ničeho vznikají dramatické situace, překvapivé zvraty a kontrasty. Z papírů vyrůstají nejenom květiny, stromy, hvězdičky, ale také divná monstra, nečekaná překvapení. Je to také návrat do dětství, neboť dítě je také nepopsaný list papíru a hra a představivost mu otevírají svět, pomáhají mu se v něm vyznat.

Vizváryho inscenace je stylově čistá a křehká, ale také svým způsobem ostrá, přesně jako materiál, ze kterého před zraky diváků vzniká. Mladý tvůrčí tým evidentně našel společný jazyk a dokázal zkombinovat různé postupy a udržet celistvý tvar. Je tu pantomima, pohybové, loutkové a černé divadlo i principy Laterny magiky. A ještě inscenace využívá speciální techniku animace.

Inscenace má výraznou výtvarnou podobu (Marek Cpin), jíž samozřejmě dominuje bílá barva. Postupně se ale přidávají další pastelové tóny – zelená, jemně fialová, modrá, light design zajímavě modeluje dění na scéně. Šest klaunů, tanečníků, performerů v bílých kostýmech s rozčepýřenými parukami (Pavlína Červíčková, Zuzana Herényiová, Tereza Kučerová, Patrik Čermák, Jindřich Panský a Alex Sadirov) brilantně zachází s papírem, Hlavním hrdinou je chlapec (Matěj Petrák), který objevuje svět, nejprve s osamělou rolí papíru trochu zápasí, ale pak se přidávají jeho kamarádi. Baví se, soupeří, hledají a nacházejí.

Pod jejich dotyky se rodí třepetající se motýli, vychází slunce, roste obrovská květina, jindy zase teče voda a oni se v ní potápějí. Stačí papír zmačkat a hodit, a na nebi září hvězdy, jindy se rozprší, čárky se míhají na plátně, pocit deště je dokonalý a papír je najednou deštník a ochrana. Nechybí ani rajské jablko poznání a loutka Evy. A také defilé rajských zvířat od slona a slůněte přes hada našeptávače až po legrační žirafu, jež střídá neznámé nebezpečí, snad šelma hrozící všechno spolknout…

Je to jako stále se proměňující, oživlá papírová koláž a ne vždy musí obraz něco znamenat, je v něm i abstrakce, která přináší zase jiné kouzlo. Třeba když se objeví bílý čtverec papíru v rámu a tanečníci „obíhají“ prsty a hlavami s vykulenou grimasou po jeho obvodu. Na závěr vyroste krajkově křehký domeček pro panenky s několika dimenzemi a zastřeným sluncem a v něm se hrdina s loutkou – první ženou pohodlně usadí...

ZÁZRAK (S)TVOŘENÍ

Námět, scénář a režie: Radim Vizváry

Výprava: Marek Cpin

Hudba: Ivo Sedláček

Choreografie: Matyáš Ramba

Light design: Karel Šimek

Animace: Maria Procházková

Národní divadlo – Laterna magika, Nová scéna

premiéra 24. 6.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!