Finále francouzského a anglického ragbyového šampionátu byla oslavou ragby

Poslední červnový  víkend fanouškům ragby ukázal, jakým je ragby  krásný sport. Kdo má možnost sledovat ragby po internetu nebo přes satelitní vysílání, viděl dvě úžasná finálové utkání. 

Ve Francii to byl klub Stade Toulouse, který obhájil titul v soutěži TOP 14 vítězstvím nad Stade Rochelle 18 : 8.




V Anglii fantastický zápas probíhal v Premiership.  Ve finále totiž do posledních vteřin nebylo rozhodnuto, kdo si odnese titul, zda obhájce Exeter Chiefs, nebo Harlequiens, kteří v semi-finále porazili suveréna letošní soutěže, tým Bristol Bears až v prodloužení.

Po velké bitvě nakonec překvapivě zvítězili neuvěřitelní bojovníci Harlequiens 40 : 38, za něž  dvě krásné pětky položil syn bývalé hvězdy Austrálie Lynagh v poslední desetiminutovce. Výborně zahrála také mladá útokovka Smith, který s jistotou prokopl oba kopy po pětce od postranní čáry. Věřím, že se shodnu s dalšími diváky tohoto utkání, že tento zápas byl oslavou ragby a instruktáží pro trenéry i hráče, jakým směrem se vyvíjí moderní ragby.


Premiership má nový formát, bude zde startovat 14 klubů a do roku 2024 se ze soutěže nebude sestupovat a tím padem také nebude nikdo postupovat, cílem je stabilizace klubů.
Jak říkám ... 


"Doufám že si odpovědní funkcionáři tuzemské ragbyové  Unie konečně uvědomí, že finálové zápasy všech soutěží se v celé Evropě hrají na konci jara za krásného počasí a plných stadionech. My naopak tvrdošíjně opakujeme prokazatelně špatný systém jaro - podzim, který nám evidentně nepřinesl jedinou výhodu, kterou předkladatelé slibovali. Nejsilnějším argumentem pro návrat ke starému systému je stále se zhoršující úroveň českých soutěží, ale i sestup české patnáctkové  reprezentace do nižší soutěže ME," tvrdí legenda českého ragby Eduard Krützner senior,



(Eduard Krützner senior, RC Havířov, SportovniListy.cz & Ceskeragby.cz, foto: Petr Skála)