Kvalifikace F3: Collet bude na pole position v neděli

Kvalifikace F3: Collet bude na pole position v neděli

Jednička stáje Charouz Racing System, Logan Sargeant celý pátek dokazovala, že může beze všeho bojovat o nejrychlejší čas. Po chybičce na Američana zbylo jen 12. místo, které ovšem v sobotu ráno znamená pole position. Nejrychlejší dnešní kvalifikace byl Brazilec Caio Collet z týmu MP.

V dopoledním volném tréninku ještě „plaval na vlně úspěchu z Le Castelletu“ zejména Jack Doohan (Trident). Syn motocyklového šampiona Micka zajel před Britem Oliverem Caldwellem (Prema) a Američanem Jakem Crawfordem (Hitech) nejrychlejší čas. Z pohledu Charouz Racing Systemu slibovalo dobrý páteční kvalifikační výsledek 4. místo Logana Sargeanta – na Doohana  ztrácel jen 35 setin. Také Enzo Fittipladi ve druhém voze Antonína Charouze se předvedl ve zlepšené formě a docílil 16. času. Nepříliš úchvatně za to do rakouského víkendu vyrazili 26. Roman Staněk (Hitech) a třetí jezdec Charouz Racing Systemu, Reshad de Gerus, který pouze uzavíral pole 30. účastníků.

Odpoledne zavánělo deštěm a tak se vozy vyrojily na trať ihned po zahájení kvalifikace. Z mračen nad pohořím Tauern ale ani nekáplo, čehož  před přezutím na čerstvé obutí nejlépe využil Dán Frederik Vesti (ART). Druhý čas si zapsal Crawford a Sargeant znovu přesvědčil výborným třetím místem hned před Doohanem, přičemž mu na lídra chyběly jen čtyři setiny. V dobré náladě byl stále i Enzo Fittipaldi, který  si prozatím vybojoval devátou pozici.

Hned po zahájení druhé fáze kvalifikace se o vzrušení postarali především Charouzův pilot de Gerus a Izraelec Cohen. De Geruse vypustil tým do boxové uličky tak nešťastně, že tam kolidoval s jedním z vozů Andrease Jenzera – monopost při tom naštěstí vážně nepoškodil. Cohen zanedlouho na to zůstal stát na startovní rovince a kvalifikace byla přerušena.

Rozhodnout tedy musela závěrečná „pětiminutovka“.  A v této finálové fázi skutečně padaly rekordy. Vesti dlouho držel první místo, v posledním kole jeho čas ale zlepšil nejdříve Dennis Hauger (Prema) a v poslední sekundě oba překonal Brazilec Caio Collet.

A „česká naděje“ Sargeant? Pilot, který musí znát Red Bull Ring ze všech účastníků nejlépe (po předsezonním testu F3 zde startoval i v mistrovství ELMS), všechny své ambice zahodil chybkou v rozhodujícím kole: v dřívější Tirochově zatáčce byl dvěma koly ve štěrku a nemohl proto do boje o pole position zasáhnout… Zbyl na něj jen 12. čas, který ovšem v 10:30 znamená první místo na startu sobotního sprintu.

Fittipaldi zajel dobrý 15. čas, Staněk s de Gerusem mají z míst 22 a 25 opravdu jen čistě teoretické naděje na body.

Výsledek kvalifikace F3 ve Spielbergu:

  1. Caio Collet, MP 1:19,697s
  2. Dennis hauger, Prema 1:19,726s
  3. Frederik Vesti, ART 1:19,754s
  4. Alexander Smolyar, ART 1:19,801s
  5. Jak Crawford, Hitech 1:19,817s
  6. Clement Novalak, Trident 1:19,829s
  7. Jack Doohan, Trident 1:19,887s
  8. Oliver Caldwell, Prema 1:19,900s

     12. Logan Sargeant, Charouz Racing System 1:20,101s
     15. Enzo Fitttipaldi, Charouz Racing System 1:20,188s
     22. Roman Staněk, Hitech 1:20,676s
     25. Reshad de Gerus, Charouz Racing System 1:20,762s

Zdroje článku:

Redakce SvětFormule.cz (Roman Klemm)
Sdílejte na:
Zavřít