Cyklus koncertů Jaroslava Svěceného KRASOVÉ HUDEBNÍ LÉTO 2021 oslaví Mezinárodní rok jeskyní a krasu

Cyklus koncertů Jaroslava Svěceného KRASOVÉ HUDEBNÍ LÉTO 2021 oslaví Mezinárodní rok jeskyní a krasu

Tisk

sveceny 200Série koncertů houslisty Jaroslava Svěceného v trojici moravských zpřístupněných jeskyní připomene letošní Mezinárodní rok jeskyní a krasu 2021 - International Year of Caves and Karst (IYCK). Správa jeskyní České republiky (SJ ČR) do něj vstupuje s mottem „Pečujeme o jeskyně, abyste je mohli poznávat, porozumět jim a společně s námi chránit“.

 

Krasové hudební léto zahájí Svěcený v neděli 4. července v 19:00 pod širou oblohou před jeskyní Výpustek u Křtin v Moravském krasu. Při koncertu Ve znamení argentinského tanga budou jeho spoluhráči špičkoví akordeonisté Ladislav Horák a také Martin Šulc , což je vítěz mezinárodní televizní soutěže Virtuoso 4+, kde mu titul předával legendární Plácido Domingo. „Těším se i s kolegy na ohnivý koncert s emotivní hudbou Ástora Piazzolly a jeho pokračovatelů,“ říká Svěcený.

Při Romantickém galakoncertu v pondělí 12. července v 19:00 houslistu ve Výpustku doprovodí vynikající klavíristka Lucie Tóth. Koncert Svěceného a jedné z nejlepších českých cembalistek Jitky Navrátilové Barokní galavečer je naplánován v sobotu 17. července v 19:00 u Javoříčských jeskyní na Olomoucku. Koncert pro deset strun a krásných slov je název programu Jaroslava Svěceného, kytaristy i skladatele Lukáše Sommera a herečky Dejvického divadla Zdeňky Žádníkové Volencové, který bude v pátek 23. července k vidění u Jeskyně Na Turoldu v Mikulově pod Pálavou. ,,Každý z koncertů je nabitý pozitivní energií a bohatým repertoárem, při jehož poslechu si přijdou na své posluchači všech generací,“ dodává Svěcený.

V úterý 3. srpna Svěcený přijede do Javoříčka, aby od 19:00 absolvoval Galakoncert pro dva ve třech – s klavíristkou Lucií Tóth a mluveným slovem i flétnou Zdeňky Žádníkové Volencové. Tento program uvedou i ve středu 18. srpna u mikulovského Turoldu. Tamtéž se v neděli 22. srpna přesune program Svěceného a akordeonistů Ladislava Horáka a Martina Šulce Ve znamení argentinského tanga.

Do křtinského Výpustku, tentokrát ale přímo do Jindřichova sálu jeskyně s výbornou akustikou, se Svěcený s Žádníkovou vrátí v pondělí 16. srpna a v sobotu 4. září v 19:00 s programem Na Vivaldiho! Doprovodí je komorní orchestr Virtuosi Pragenses. „V tomto případě doporučujeme teplé oblečení, v jeskyni je stálá teplota kolem 8 stupňů,“ upozorňuje ředitel SJ ČR Lubomír Přibyl

sveceny Vypustek

Pohled zpět z Jindřichova sálu

V jeskyni Výpustek jsou letos přichystány i další koncerty. V sobotu 24. července vystoupí v Jindřichově sále blackmetalová kapela Cult of Fire s programem Live in the Underworld. Koncert zaznamená finská Steel Television. Jedenáct let koncertující kapela Cult of Fire slibuje, že "obohatí své umění o něco, co v labyrintu temných chodeb a dómů jejich vystoupení dá tajemnou a doslova nezemskou auru". Z Brna až k Výpustku pak bude připravena autobusová doprava. Na čtvrtek 12. srpna v 18:00 je v interiéru Výpustku naplánována akce La Boujeau: Večer se šansonem. Francouzské šansony kořeněné swingem zazní v podání zpěvačky Ivy Kevešové Stáncové a La Boujeau. V sobotu 18. září od 17:00 je tamtéž naplánován již dvakrát kvůli pandemii odložený koncert Kamelot: Ahoj léto!

Při příležitosti IYCK připravuje SJ ČR i další akce. „Například výstavy o ochraně krasového podzemí ve vstupních budovách jeskyní Punkevních a Bozkovských dolomitových. Postupně také každá z jeskyní získává pracovní list, kde si mohou školáci formou kvízu ověřit prohlídkou získané znalosti. V září je pak v Blansku v plánu odborná konference o ochraně podzemí,“ přibližuje Přibyl. Ve Zbrašovských aragonitových jeskyních bude od 30. června výstava objektů ak. arch. Libora Sošťáka „Můj rezavý svět“. V Jeskyni na Špičáku se 20. srpna uskuteční Noc pro netopýry a 9. října vystoupí Pěvecký sbor Radost.

sveceny

Pro informace o aktuálním dění je dobré průběžně sledovat web SJ ČR www.caves.cz i sociální sítě facebook.com/jeskynecr a instagram.com/jeskynecr. Vlastní oficiální prezentace na facebooku, označené logem, má i všech 14 zpřístupněných jeskyní. O mezinárodním roku jeskyní více na www.iyck2021.org.

Odkazy na nákup vstupenek na zmíněné koncerty Svěceného jsou na webu www.caves.cz, o hudebníkovi více na www.sveceny.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

3. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex3Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

„Veselá holčičí růžová v pařátech depresivního chlapa.“

neradost perexVeselá holčičí růžová v pařátech depresivního chlapa.“ I těmito slovy charakterizuje svou první vydanou knihu Karel Novotný. A je to trefné. Umělecký kontrast růžové barvy s neveselým...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Rytmy + pohyb + světlo = futurismus

rytmy perexNakladatelství Arbor vitae nabídlo již několik mimořádných publikací, hodnotných jak textově, tak přetiskem mnohdy unikátního obrazového doprovodu. Týkají se jak jednotlivých osobností (Jan Švankmajer, Jiří Brdečka), tak uměleckých směrů, napříkl...