Ostravská zoo prodloužila otevírací dobu, chce vyjít vstříc pracujícím

  8:14
Přání části návštěvníků vyslyšelo vedení Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Poprvé v historii mohou zájemci zůstávat v areálu i po devatenácté hodině, a to až do konce prázdnin.

„Od 1. července jsme prodloužili otevírací dobu do 20 hodin. Někteří lidé k nám totiž míří až po práci, chceme jim tedy umožnit, aby si pobyt v zoo užili o hodinu déle,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Prodloužená otevírací doba bude platit až do 31. srpna. Do 20 hodin bude v provozu také zooshop u východu z areálu, zoovláček, otevřená zůstane i většina stánků s občerstvením a restaurace. V nabídce jsou i placené večerní komentované prohlídky po zavírací době.

„Lidé, kteří si chtějí sami užít procházku podvečerní zahradou, ale musí projít vstupem do zoo nejpozději před osmnáctou hodinou. Pak totiž pokladny zavíráme a nikoho dalšího dovnitř nepustíme, ani držitele permanentek,“ upozornila Nováková s tím, že v 18 hodin se zavírají také pavilony.

Podvečerní atmosféra v zoo může zlákat i k procházkám po třech botanických stezkách, které i přes den poskytují více stínu a klidu než hlavní návštěvnické trasy lemované výběhy a dalšími expozicemi se zvířaty. 

Část Cesty vody však musela zoo před několika dny uzavřít kvůli ochraně mladých žab.

„Náš areál je útočištěm pro řadu volně žijících živočichů včetně obojživelníků, kteří využívají k rozmnožování zdejší rybníky, jezírka kolem expozic, lesní tůňky, některým dokonce stačí větší kaluže. A právě v těchto dnech začaly opouštět rybník tisíce miniaturních ropuch obecných. Protože jsou na cestách kolem rybníka téměř neviditelné, hrozí, že by je lidé zašlápli. Jde přitom o chráněný druh. Proto jsme museli část botanické stezky na pár dní uzavřít,“ vysvětlila mluvčí zoo.

Lidé se tak nedostanou na stezku obepínající rybník s ostrovem lemurů naproti výběhu slonů. V tomto rybníku se v dubnu pářily desítky ropuch obecných. Samice snesly desetitisíce vajíček, z nichž se vylíhli pulci. Z těch jsou dnes malé žáby, které se z vody vydaly do blízkých lesů přes oblíbenou stezku.

„Migrující žabky měří sotva centimetr a pohybují se pomalu. Na tmavém podloží navíc nejsou téměř vidět, proto by je mohli lidé nechtěně zahubit,“ popsala Nováková. „Předpokládám, že stezku patrně otevřeme už v sobotu,“ dodala.