Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Velké vítězství nad Kanadou řídili Satoranský a Schilb, basketbalisté jsou ve finále kvalifikace o Tokio

Další překážka basketbalistů překonána. V boji o postup na olympijské hry na kvalifikačním turnaji ve Victorii porazili Češi favorizovanou Kanadu po prodloužení 103:101. Ve finále je čeká Řecko, které vyhrálo nad Tureckem 81:63. Na olympijský turnaj se probojuje jen vítěz finále stejně jako v dalších třech dějištích Splitu, Kaunasu a Bělehradu. Přímý přenos utkání Česko - Řecko sledujte v pondělí od 00:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Kanada - Česko
zdroj: ČTK/AP

Češi v základní hrací době ani jednou neprohrávali, ale 11 sekund před koncem čtvrté čtvrtiny trojkou vyrovnal Andrew Wiggins na 94:94. V prodloužení strhující zápas rozhodl 1,8 vteřiny před jeho závěrem kapitán Tomáš Satoranský.

"Byl to úžasný zápas. Něco takového jsem nečekal. Už před zápasem jsem hráčům říkal, že každý z nich je vítěz a že se v basketbale může stát úplně vše. Což jsme dokázali. Většinu zápasu jsme hráli dobře, ale ke konci jsme měli problémy s tlakem soupeře. V prodloužení ale hráči ukázali, že jsou vítězové, kteří věří za každé situace. A ta poslední střela Satyho byla parádní," řekl trenér českého týmu Ronen Ginzburg.

Výhru jeho výběru nad kanadským týmem s osmi hráči z NBA řídil 31 body Blake Schilb, double double předvedl díky 14 bodům a 19 doskokům Ondřej Balvín.

"Lidé nás často pasují za outsidera. Kanada měla skvělou soupisku, byla celý zápas i v prodloužení silná, ale my jsme bojovníci. To je naše mentalita. Každý z nás je připraven tomu druhému pomoci, hrajeme jako bratři a můžeme spolu vyzvat kohokoliv," prohlásil Schilb.

V základní sestavě vedle Satoranského, Jana Veselého a Jaromíra Bohačíka nastoupili poprvé Ondřej Balvín a Schilb, který do svého prvního střídaní v 9. minutě nastřílel 13 bodů.

Češi šli díky Bohačíkovi a Balvínovi do vedení 4:0 a brzy unikli až na 15:6. Kanaďané se během prvního poločasu sice dokázali pětkrát dostat na vyrovnaný stav, ale ne do vedení.

K Schilbovi se přidal Patrik Auda, jenž stihl za poločas také dvouciferný počet bodů. Práci pod košem odváděl osmi body a osmi doskoky Balvín. Díky Bohačíkově trojce měli čeští basketbalisté o pauze osmibodový náskok.

Po spolupráci Satoranského s Veselým na začátku třetí čtvrtiny Češi unikli podruhé na rozdíl devíti bodů. O chvíli později to bylo po zakončení Satoranského a koši Schilba s proměněným trestným hodem o 13 bodů.

Kanada se přiblížila devítibodovou šňůrou, ale před poslední desetiminutovkou Schilb trojkou zařídil vedení 67:60. Ve 32. minutě se po další Schilbově trefě z dálky a zakončení Veselého dostali do vedení o 12 bodů.

V 37. minutě musel ze hry Balvín, poté co jej po faulu Dwighta Powella ještě zasáhl padající Trey Lyles loktem a způsobil mu podle rozhodčích nesportovním faulem krvavé zranění na hlavě. Střídající Martin Peterka třemi ze čtyř šestek posunul stav na 86:77. Balvín se pak do hry vrátil.

Ještě 57 sekund před koncem šli Češi po úspěšných trestných hodech Satoranského do vedení o deset bodů, ale i díky trojkám Luguentze Dorta, RJ Barretta a Wigginse si vynutili prodloužení.

"V tuhle chvíli bylo potřeba se hlavně jen uklidnit. Bylo to, jako bychom zase hráli za stavu 0:0. Ne každý tým se ale dokáže ze situace, v jaké jsme byli, sebrat. Tihle hráči jsou ale vítězové a nepřestávají věřit. Ukázali jsme to i na MS, kde jsme také uspěli proti silnějším týmům. Hlavní síla tohohle výběru je v jeho charakteru," uvedl Ginzburg.

V něm šli po 21 sekundách díky další trefě z dálky Nickeila Alexandera-Walkera poprvé do vedení a utekli i na 99:94, ale obrat zařídili šestkami Balvín a svou sedmou trojkou v utkání Schilb.

Po Wigginsově vyrovnaní v čase 64:45 po oddechovém času předvedl vítěznou akci Satoranský a střelou o desku rozhodl.

"Při oddechovém čase za mnou přišel a o ten poslední míč si řekl. Místo na pick and roll jsme to nakonec zahráli jeden na jednoho, ale zase ukázal, že je to vítěz," uvedl Ginzburg.

"Vědomí, že nás dělí jedna výhra od olympiády, je skvělé. Musíme se ale na ten duel připravit a také si odpočinout. Hráli jsme dlouhé úseky s určitými hráči, bylo to all in, jak říkáme v kartách, ale doufám, že zregenerují a uspějeme ještě jednou. Povedl se nám skvělý příběh, ale zítra začínáme znova," dodal reprezentační kouč.

Kanada - Česko 101:103 po prodloužení (27:29, 44:52, 60:67, 94:94)

Nejvíce bodů Kanady: Barrett 23, Wiggins 22, Alexander-Walker 21.

Sestava a body Česka: Schilb 31, Satoranský 18, Balvín 14, Veselý 8, Bohačík 7 - Auda 16, Šiřina 6, Peterka 3, Vyoral, Samoura, Sehnal, Palyza.

Fauly: 22:25. Trestné hody: 31/22 - 23/18. Trojky: 9:13. Doskoky: 39:52.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články