Čeští basketbalisté porazili v kvalifikaci Kanadu, od olympiády je dělí jediná výhra

Čeští basketbalisté porazili ve Victorii v semifinále kvalifikace o olympijské hry v Tokiu favorizovanou domácí Kanadu 103:101 po prodloužení a ve finále je čeká Řecko, které porazilo Turecko 81:63. Zápas začne v noci na pondělí v 1:05 SELČ.

Tento článek je více než rok starý.

Victoria (Kanada) (Aktualizováno: 7:23 4. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský střílí koš v zápase s Polskem

Tomáš Satoranský | Foto: Václav Mudra/ ČBF | Zdroj: ČBF/Václav Mudra

Češi v základní hrací době ani jednou neprohrávali, ale 11 sekund před koncem čtvrté čtvrtiny trojkou vyrovnal Andrew Wiggins na 94:94. V prodloužení strhující zápas rozhodl 1,8 vteřiny před jeho závěrem kapitán Tomáš Satoranský.

Na papíře nejkvalitnější tým kvalifikace, říká před duelem s Kanadou český basketbalista Balvín

Číst článek

Výhru výběru kouče Ronena Ginzburga nad kanadským týmem s osmi hráči z NBA řídil 31 body Blake Schilb, double double předvedl díky 14 bodů a 19 doskokům Ondřej Balvín.

V základní sestavě vedle Satoranského, Jana Veselého a Jaromíra Bohačíka nastoupili poprvé Ondřej Balvín a Schilb, který do svého prvního střídaní v 9. minutě nastřílel 13 bodů.

Češi šli díky Bohačíkovi a Balvínovi do vedení 4:0 a brzy unikli až na 15:6. Kanaďané se během prvního poločasu sice dokázali pětkrát dostat na vyrovnaný stav, ale ne do vedení.

K Schilbovi se přidal Patrik Auda, jenž stihl za poločas také dvouciferný počet bodů. Práci pod košem odváděl osmi body a osmi doskoky Balvín. Díky Bohačíkově trojce měli čeští basketbalisté o pauze osmibodový náskok.

Po spolupráci Satoranského s Veselým na začátku třetí čtvrtiny Češi unikli podruhé na rozdíl devíti bodů. O chvíli později to bylo po zakončení Satoranského a koši Schilba s proměněným trestným hodem o 13 bodů.

Kanada se přiblížila devítibodovou šňůrou, ale před poslední desetiminutovkou Schilb trojkou zařídil vedení 67:60. Ve 32. minutě se po další Schilbově trefě z dálky a zakončení Veselého dostali do vedení o 12 bodů.

V 37. minutě musel ze hry Balvín, poté co jej po faulu Dwighta Powella ještě zasáhl padající Trey Lyles loktem a způsobil mu podle rozhodčích nesportovním faulem krvavé zranění na hlavě. Střídající Martin Peterka třemi ze čtyř šestek posunul stav na 86:77. Balvín se pak do hry vrátil.

Ještě 57 sekund před koncem šli Češi po úspěšných trestných hodech Satoranského do vedení o deset bodů, ale i díky trojkám Luguentze Dorta, RJ Barretta a Wigginse si vynutili prodloužení.

V něm šli po 21 sekundách díky další trefě z dálky Nickeila Alexandera-Walkera poprvé do vedení a utekli i na 99:94, ale obrat zařídili šestkami Balvín a svou sedmou trojkou v utkání Schilb. Po Wigginsově vyrovnaní v čase 64:45 po oddechovém času předvedl vítěznou akci Satoranský a střelou o desku rozhodl.

Olympijská kvalifikace basketbalistů ve Victorii (Kanada):

Semifinále:

Kanada - ČR 101:103 po prodloužení (27:29, 44:52, 60:67, 94:94)

Nejvíce bodů Kanady: Barrett 23, Wiggins 22, Alexander-Walker 21.

Sestava a body ČR: Schilb 31, Satoranský 18, Balvín 14, Veselý 8, Bohačík 7 - Auda 16, Šiřina 6, Peterka 3, Vyoral, Samoura, Sehnal, Palyza všichni 0.

Fauly: 22:25. Trestné hody: 31/22 - 23/18. Trojky: 9:13. Doskoky: 39:52.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme