Hlavní obsah

Expremiér Tusk se vrací do polské politiky. Povede Občanskou platformu

Dosavadní šéf polské Občanské platformy Borys Budka v sobotu symbolicky předal vedení této opoziční strany bývalému premiérovi Donaldu Tuskovi, který se vrací z evropské do polské politiky. Informují o tom polská média.

Foto: Profimedia.cz

Donald Tusk opět převzal vedení Občanské platformy

Článek

Polsku od podzimu 2015 vede konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) pod vedením Jaroslawa Kaczyńského v koalici se dvěma menšími stranami už druhé volební období za sebou.

Právě Tusk dokázal Kaczyńského a PiS v minulosti ve volbách porazit. PiS díky velkorysým příspěvkům rodinám a konzervativní politice, odvolávající se na hodnoty katolické většiny Poláků, zůstává v čele žebříčků veřejného mínění, i přes spory s Bruselem, který vládě PiS vytýká narušování právního státu a nezávislosti polské justice. Tusk v sobotu vytkl Kaczyńskému, že dovedl Polsko do „úplné izolace” na mezinárodní scéně.

Roztržitý Kaczyňski ve dvou různých botách

Evropa

Tusk objasnil, že se vrací kvůli přesvědčení, že země potřebuje Občanskou platformu „jako sílu, a ne jako vzpomínku”, protože je nutné porazit PiS.

„Problémem není, že by chyběly programy, vize a myšlenky. Důležité je zase znovu získat víru, že můžeme vyhrát. Nevyhraje ten, kdo nevěří ve vlastní síly. Nevyhraje strana, která nevěří ve smysl vlastní existence,” zdůraznil.

Kdo zaplatí dluhy po Kaczynském?

V Polsku dnes podle něj vládne zlo. „Pusťme se do boje s tímto zlem. To je dostatečný důvod, který nevyžaduje žádné další vysvětlování,” prohlásil podle listu Gazeta Wyborcza.

Obvinil také PiS, že se u moci drží za pomoci zadlužování země, zvyšování daní a zvyšování cen. „Kdo za to zaplatí? Kaczyński a jeho parta to nebudou. Veřejný dluh budou muset splácet naši vnuci,” prohlásil.

Tusk v minulosti působil Bruselu, kde v letech 2014 až 2019 vykonával funkci předsedy Evropské rady. Nyní je předsedou Evropské lidové strany (EPP), která má nejsilnější poslanecký klub v Evropském parlamentu.

Polsko odstartovalo mobilizační očkovací loterii. Vyhrát lze třeba auto

Koronavirus

Je vnímán jako možný spasitel Občanské platformy, jejíž obliba u voličů klesá. V průzkumech veřejného mínění ji předstihlo nové centristické uskupení Polsko 2050, které vytvořil televizní moderátor Szymon Holownia poté, co v loňských prezidentských volbách skončil na třetí příčce.

Tusk je považován i za hlavního protivníka šéfa PiS Kaczyńského, který Tuskově vládě připisuje spoluodpovědnost za leteckou katastrofu u Smolenska v dubnu 2010. Spolu s dalšími polskými představiteli tehdy při pádu vládního speciálu zahynul Kaczyńského bratr, tehdejší prezident Lech Kaczyński.

Reklama

Výběr článků

Načítám