Nedělní závod F3 na Red Bull Ringu vyhrál Frederik Vesti.

Nedělní závod F3 na Red Bull Ringu 

Nor Dennis Hauger se v nedělním závodě F3 sice musel poklonit Dánovi Frederikovi Vestimu, své bodové konto o rakouský víkend ovšem i tak vydatně posílil. Neděle znamenala potřetí za sebou body i pro Charouz Racing System – tentokrát se o ně postaral Logan Sargeant.    

Dominátor rakouského víkendu formule 3, Dennis Hauger (Prema Powerteam), se prosadil nejen v páteční kvalifikaci. 18letý Nor dokázal vyhrát v sobotu ráno a dojet večer třetí – pokaždé pouze z 12. startovní pozice. Kdo by tedy před startem v neděli mohl pochybovat o tom, že si Markův junior „levou zadní“ dojede pro zlatý pohár (zlatého býka) i v hlavním závodě..?

Zabránit mu v tom přirozeně chtěli především jezdci, kteří na startu stáli bezprostředně za ním, tedy Dán Frederik Vesti, Rus Alexander Smoljar (oba ART), Brazilec Caio Collet (MP), Američan Jak Crawfort (Hitech) a dueo Tridentu, Clement Novalak z Francie s Jackem Doohanem z Austrálie.

Piloti Charouz Racing Systemu před sebou měli v tomto ohledu kamenitou cestu: Logan Sargeant startoval z  12. pozice, Enzo Fittipaldi z 15. a Reshad de Gerus z 24. Také jediný Čech v poli, Roman Staněk si v kvalifikaci nepřipravil dobrou výchozí pozici – byl jen 21.

 

Po zhasnutí startovních světel udělal poleman Hauger vše správně a během prvního kola šikovn blokoval agresivního Vestiho. Sargeant s Fittipaldim drželi úvodem své pozice, Staněk postoupil kupúředu na 19. místo.

Vesti ovšem věděl, že s ohledem na vlastní naděje na titul nesmí povolit s tlakem na lídra a ve 4. kole se mu skutečně podařilo nechat Haugera za sebou.  Podobný kousek se o tři kola později podařil i Rusovi Smoljarovi. Šetřil Hauger záměrně své obutí, nebo opravdu nemohl rychleji?

Chladný Nor každopádně nenechal vozy ARTu ujet a když Smoljar těsně před polovinou závodu zaútočil na kolegu, pohotově znovu převzal druhé místo za Vestim. Prvních 11 při tom stále ještě tvořilo  těsně semknutou skupinu a ve 14. kole se stalo to, co se stát muselo: hezký souboj Leclerca s Martinsem skončil zlou nehodou na konci rovinky Schoenberggerade a zničenými vozy Leclerca, Martinse a Novalaka.

Charouzova „jediná opora“ Logan Sargeant tím postoupil na bodovanou 8. pozici  a za dlouhé neutralizace si mohl připravit strategii závěrečného sprintu na sedm kol – tak, jako to ostatně udělali  i ostatní kolem něj. Špička se na závěr poněkud roztrhla. Vesti bránil vedení před Haugerem, s odstupem za nimi hájil 3. místo Smoljar před Caldwellem.

Zatímco se Vesti v „duelu Vigingů“ nakonec překvapivě lehce prosadil, musel Hauger bránit druhé místo vůči rozjetému kolegovi Caldwellovi. Podařilo se.

 

vítěz třetího závodu

 

Nannini dojel po silném finiši silný 5. za Smoljarem a i Japonec Iwasa s Brazilcem Colletem předvedli silný závěr. Logan Sargeant profitoval z nehody Jacka Doohana s Jakem Crawfordem a dojel Charouz Racing Systemu pro body za 8. místo před Australanem Calanem Williamsem.

Enzo Fittipaldi a Roman Staněk prožívají problematickou sezonu, která může mít na průběh jejich kariér negativní vliv. Ani tak vysoký počet odstoupení rychlejších vozů nedokázali využít k finiši na bodech. Mají nyní měsíc čas k tomu, aby do Budapešti vylepšili svůj přístup.

      

 

Výsledek nedělního závodu F3 ve Spielbergu:

  1. Frederik Vesti, ART
  2. Dennis Hauger, Prema
  3. Oliver Caldwell, Prema
  4. Alexander Smoljar, ART
  5. Matteo Nannini, HWA
  6. Ayumu Iwasa, Hitech
  7. Caio Collet, MP
  8. Logan Sargeant, Charouz Racing System
  9. Calan Williams, Jenzer
  10. Jonny Edgar, Carlin

 

  1. Enzo Fitttipaldi, Charouz Racing System
  2. Roman Staněk, Hitech
  3. Reshad de Gerus, Charouz Racing System

 

Text a foto: Roman Klemm

Motor MAX