Hlavní obsah

Sloup ohně až do nebe. V Ázerbájdžánu došlo k obrovské explozi

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze záběrů výbuchu.

Reklama

V ázerbájdžánských vodách Kaspického moře došlo k obřímu výbuchu. Šíří se spekulace o výbuchu na ropné plošině, které však vláda v Baku popírá.

Článek

Státní ázerbájdžánská ropná společnost popřela možnost havárie na svých ropných plošinách v Kaspickém moři. Reagovala tím na záběry, které se šíří na sociálních sítích. Podle zástupce společnosti by mohlo jít o erupci bahenní sopky – agentura Reuters však upozorňuje, že firma nevysvětlila, jak by sopka mohla způsobit takový jev.

Na videu je vidět ohnivý sloup a podle některých uživatelů internetu mohlo jít o výbuch na ropné plošině. K události došlo v neděli ve večerních hodinách, podle ruské agentury RIA Novosti přibližně ve 21:30 tamního času.

„Na našich mořských plošinách nebyla žádná havárie, všechny nadále pracují,“ sdělil Ibragim Achmedov z ázerbájdžánské státní energetické společnosti SOCAR, jehož citovala ruská tisková agentura TASS.

„Exploze byla pozorována v moři směrem k (vesnici) Aljat. Předpokládáme, že to byla erupce bahenní sopky,“ dodal Achmedov. O bahenní sopce hovořilo i prvotní prohlášení firmy, to ale, jak upozorňuje agentura BNO, bylo později odstraněno a nahrazeno jiným bez uvedení možné příčiny.

Foto: Gavriil Grigorov/TASS, Profimedia.cz

Další záběr výbuchu.

Tamní ministerstvo ekologie a přírodních zdrojů již v samostatném prohlášení uvedlo, že explozi vyšetřuje. Podle jeho expertů by však opravdu mohlo jít o erupci.

K situaci se již vyjádřila i ázerbájdžánská námořní společnost Azerbaijan Caspian Shipping Company, která uvedla, že žádné z jejích plavidel není s událostí spojeno.

Podle dosavadních informací se zdá, že výbuch nepoškodil žádné lodě či některou z ropných plošin. Nejsou hlášena ani zranění. K explozi došlo jižně od hlavního města země Baku.

Reklama

Související témata:

Doporučované